Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, într-un interviu difuzat pe site-ul oficial al FRF, că perioada de până la EURO 2024 va trebui să fie caracterizată de pragmatism, fiind constrâns de timpul scurt de pregătire al "tricolorilor".
"În acest timp am câştigat foarte multe lucruri, dar cel mai important este că ne-am câştigat unii pe ceilalţi. În acest moment, pentru mine echipa reprezintă a doua familie. Dar de acum timpul se scurge rapid până la European şi trebuie să fim mai pragmatici ca niciodată. Dacă până acum deciziile au fost luate cu mintea şi foarte puţin cu sufletul, de acum ele vor trebui luate exclusiv cu mintea, pentru că dacă nu vom fi extrem de competitivi la acest European şi pregătiţi din toate punctele de vedere, ne va fi foarte greu să ne îndeplinim obiectivul pe care ni l-am propus în prima fază, ieşirea din grupe. Va trebui să fim pragmatici la maximum, pentru că suntem constrânşi şi de timp. Avem o singură acţiune în martie, în care putem pregăti anumite lucruri şi corecta alte lucruri din trecut care nu au funcţionat foarte bine. Jucătorii au datoria ca la club să dea totul şi să joace mult ca să aibă minute în picioare. Suntem constrânşi şi de format, pentru că, dacă v-am obişnuit până acum cu 26, 27, 28 de jucători la fiecare acţiune, va trebui să plecăm cu doar 23 de jucători. Şi, nu în ultimul rând, de structura competiţiei, pentru că vor fi doar trei jocuri de a fi sau de a nu fi. La un turneu final orice pas greşit poate fi decisiv. Calificarea în optimi trebuie să fie obiectivul nostru, ne-am calificat acolo, de aia suntem printre cei mai buni. Trebuie să ne demonstrăm nouă că putem mai mult decât o simplă prezenţă la european. Asta nu înseamnă că va fi un lucru facil, ba dimpotrivă", a declarat Iordănescu.
Tehnicianul a precizat că lotul care va merge la EURO 2024 va fi construit în mare marte pe nucleul de jucători care a fost prezent în partidele din preliminarii.
"Am reuşit să calificăm echipa construind un nucleu de excepţie. Acum, fiecare dintre ei are datoria să dea totul la club în aceste cinci luni. Fiecare are datoria să demonstreze că poate să facă parte dintr-un nucleu de excepţie pentru următorul nivel, pentru turneul final. Este o provocare majoră, suntem într-o competiţie continuă. Ne va fi foarte greu, spre imposibil, să mergem cu un lot de jucători alcătuit din mai mulţi jucători care nu joacă, să vină după luni de zile fără meciuri în picioare şi să ne putem ridica la nivelul unui turneu final, şi cu atât mai mult să performăm. Eu am spus răspicat că acesta este nucleul cu care dorim în linii mari să mergem la turneul final, cu siguranţă că mai pot fi intrări, dar şi ieşiri. Va fi foarte greu, cu o singură acţiune, în martie, şi alta cu două săptămâni înainte de turneul final, să ridicăm nivelul, dacă ei nu vin cu meciuri în picioare", a completat acesta.
Iordănescu a afirmat că a început pregătirea meciurilor de la Campionatul European din momentul în care a aflat adversarii pe care România îi va întâlni: "Pregătirile pentru EURO le-am început din momentul în care am aflat adversarii, deşi sigur că mai avem de aflat în adversar. Sunt foarte multe lucruri de pregătit. Ne-am calificat, ne-am bucurat, dar acum trebuie să spunem stop, calificările aparţin altei lumi. De acum focusul nostru trebuie să meargă într-o altă zonă. Dezamăgirea a fost mare să constat că foarte mulţi dintre băieţii noştri cu care am obţinut această calificare traversează perioade nu tocmai bune la cluburi, fie nu joacă, fie joacă destul de puţin. Ei ştiu că îi susţin total, dar trebuie să facă eforturi să vină pregătiţi sută la sută atunci când ne vom strânge în martie".
Referitor la adversarii de la Campionatul European, Iordănescu a spus că toţi sunt printre cei mai buni şi că nu a fost unul pe care ar fi dorit să-l ocolească.
"Cred că în faţa noastră stă o capcană şi dacă nu facem paşii corecţi riscăm să avem probleme. Foarte mulţi spuneau că nu avem ce căuta la EURO şi acum vorbesc despre sferturi şi semifinale. Suntem într-o eroare. Să nu uităm că noi am reuşit această performanţă cu multă realism. Când vorbeşti de o tragere la sorţi la turneul final, nu poţi vorbi despre adversari de evitat, toţi sunt de evitat. Sunt cei mai buni jucători, cei mai buni antrenori, cele mai bune echipe, de aia sunt acolo. Trebuie să ştim că ne aşteaptă provocare majoră în faţa unor adversari de calibru. Hai să rămânem echilibraţi, am câştigat preliminariile, dar încă nu suntem pregătiţi pentru un turneu pentru a îndeplini un obiectiv aşa cum eu mi-aş dori la turneul final", a mai spus Iordănescu.
Selecţionerul a precizat că în acest moment contractul său cu FRF, care expiră la finalul turneului final, nu reprezintă o prioritate: "Contractul meu pentru mine nu este momentul de faţă o prioritate. Prioritatea este pregătirea turneului. Cred că şi pentru federaţie nu este o prioritate şi nu ar trebui să fie. Prioritate ar trebui să fie cum pregătim cât mai bine ceea ce urmează. Dacă într-o zi voi fi abordat la o discuţie privind contractul meu, cu siguranţă că disponibilitatea mea pentru echipa naţională este totală, dar nu cred că asta ar trebui să se producă în perioada următoare".
România a fost repartizată în Grupa E la turneul final al Campionatului European de fotbal - EURO 2024, alături de Belgia, Slovacia şi câştigătoarea play-off-ului B, potrivit tragerii la sorţi efectuate sâmbătă la Elbphilharmonie din Hamburg.
Ultima componentă a grupei României la EURO 2024, care va fi găzduit de Germania între 14 iunie şi 14 iulie, va fi decisă dintre câştigătoarele semifinalelor Bosnia-Herţegovina - Ucraina şi Israel - Islanda.
România va debuta pe 17 iunie, contra câştigătoarei play-off-ului B, la Munchen. Pe 22 iunie va avea loc meciul cu Belgia, la Koln, iar pe 26 iunie va întâlni Slovacia, la Frankfurt.
România va fi pentru a şasea oară la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016, cea mai bună performanţă reuşind-o în 2000 (sferturi de finală).
Tricolorii au câştigat Grupa I a preliminariilor, fără înfrângere.