Seară de vis cu Generația de Aur a fotbalului românesc

 

Echipa României a învins o selecţionată mondială cu scorul de 3-2 (1-2), sâmbătă seara, pe Arena Naţională din Capitală, la meciul de retragere al Generaţiei de Aur a fotbalului românesc.

Jucătorii care scris istorie pentru România în 1994, la Cupa Mondială din în Statele Unite, au obţinut o nouă victorie, într-o seară care a îmbinat spectacolul cu emoţia.

În minutul 5 al partidei a avut loc un moment emoţionant, de reculegere în memoria fostului internaţional Daniel Prodan, decedat în 2016. Un portret al fostului jucător de la Steaua, Glasgow Rangers şi Atletico Madrid a fost ridicat în peluză.

Selecţionata mondială, condusă de pe margine de Jose Mourinho, a marcat prin Rivaldo, cu o execuţie superbă din marginea careului (21), iar apoi Goran Pandev a dublat avantajul oaspeţilor (28), după o minge respinsă de Prunea.

Tricolorii au trecut pe lângă gol, prin Adrian Ilie (30), a cărui lovitură de cap, la centrarea lui Hagi, a fost respinsă de Dida, care s-a opus şi la şutul lui Hagi (35). Gâlcă a tras din marginea careului (36), dar a ratat ţinta. România a reuşit în cele din urmă să marcheze, prin Panduru (42), cu un şut de excepţie de la 16 metri.

În debutul reprizei secunde, Bogdan Stelea a avut intervenţii spectaculoase, care au împiedicat selecţionata World Stars să se desprindă pe tabelă: a apărat încercarea de lob a lui Saviola (49), a respins în bară şutul lui Stoicikov (53), pe care l-a blocat apoi din nou.

România a primit penalty (63), după o ciocnire între portarul Sebastien Frey şi Marian Ivan, iar Hagi a transformat fără emoţii. După ce Stelea s-a remarcat în faţa lui Saviola (65), iar lobul lui Pandev (68) a trecut peste poartă, tricolorii au înscris golul victoriei la o fază magistrală: diagonală a lui Hagi pentru Munteanu, care a centrat perfect în faţa porţii, de unde Gâlcă, poate cel mai ''fit'' din naţionala Româneii, a reluat în plasă cu capul (72).

Acest meci a stabilit un record de asistenţă pe Arena Naţională, cu 54.967 spectatori.

Hagi: ”Am jucat fotbal pentru suporteri”

"Nu e o retragere, am încercat să facem un eveniment care spun eu că a ieşit foarte bine. Noi am jucat fotbal pentru suporteri şi am încercat să dăm totul, atât cât am putut, pentru că suntem mult mai mari ca adversarii. Sunt nişte ani buni diferenţă. Publicul a fost iar lângă noi, pentru că e greu să uite performanţele pe care le-am făcut noi. Pe mine ce m-a frapat a fost că toţi au venit cu copii. Am văzut foarte mulţi copii în tribune, asta înseamnă că noi chiar am făcut ceva, chiar dacă anii au trecut. Lumea nu ne uită", a spus liderul "Generaţiei de Aur".

"Despre fotbal e mai uşor să vorbeşti, dar e mai greu să-l joci. Asta am simţit toţi astăzi. Pentru foştii jucători e mai greu să joace. Mulţi dintre noi suntem antrenori, iar azi a fost o zi bună la care să reflectăm la anumite lucruri. Am înţeles în seara asta că fotbalul e foarte greu şi că trebuie să fii foarte bine pregătit. Asta trebuie să transmit jucătorilor tineri că degeaba ai talent, degeaba ai minte, degeaba stai bine în teren dacă nu te duce corpul", a adăugat antrenorul formaţiei Farul.

"Avem o echipă naţională foarte talentată, nu degeaba a ajuns la Campionatul European. Are încredere mare. Cred că fără minge trebuie să alerge de două ori mai mult, pentru că fotbal cu mingea ştiu. Şi dacă vor sta bine în teren vor face rezultate surprinzătoare la EURO. Eu am încredere că naţionala va trece de grupe şi va ajunge acolo unde a ajuns şi la Under-21 (n.r. - în semifinale la CE 2019)", a precizat Hagi.

Petrescu: ”Atunci formam un grup extraordinar, eram o familie”

Cheia succesului acestei generaţii? Au fost mai multe, în primul rând jucători de valoare care au evoluat la cel mai înalt nivel. Adică atunci toţi jucau la echipe de club mari, pe când azi cei de la naţională joacă pe la echipe din Serie B în Italia. Apoi atunci formam un grup extraordinar, am reuşit să formăm o familie. Şi nu în ultimul rând am avut un antrenor care a ştiut ce să ceară de la noi şi cum să ne pună în teren. Deci toate aceste trei lucruri au făcut să avem rezultate. Sunt şi eu antrenor... şi ştiu că fără jucători de valoare nu ai nicio şansă ca antrenor. O echipă poate să câştige fără un antrenor bun, cum a zis Ancelotti. Dar ca antrenor nu poţi să câştigi dacă nu ai jucători buni. Cu jucători slabi nu ai cum să câştigi", a menţionat tehnicianul formaţiei CFR Cluj.

Sabău: V-am câștigat respectul și aprecierea prin starea noatră de spirit”

”Fie că a fost un antrenament, un joc amical sau oficial, noi ne-am transformat de fiecare dată pentur că doar așa am reușit să vă convingem pe voi, suporterii. Să vă câștigăm respectul și aprecierea prin starea asta de spirit pe care am avut-o. Toată acea perioadă a legat prietenii pe viață. Cred că acesta este cel mai important lucru”, a spus și Neluțu Sabău, antrenorul Universității Cluj.

Mourinho: ”Totul a fost pentru aceşti băieţi care au făcut istorie pentru România”

"Nu a fost o sărbătoare a mea, ci a României şi a 'Generaţiei de Aur'. Totul a fost pentru aceşti băieţi care au făcut istorie pentru ţara lor. Iar 30 de ani mai târziu ţara nu i-a uitat, ţara le-a mulţumit. Am făcut şi fotografii cu stadionul, atmosfera a fost frumoasă. Aceşti băieţi, această generaţie a României merita o astfel de sărbătoare. Am văzut familii cu copii, a fost plăcut. Unii nu apreciază astfel de meciuri pentru că nu au o miză, însă respectul arătat de public pentru aceşti foşti jucători este un lucru frumos. Azi unii din acea generaţie sunt bunici şi pentru ei să fie aici cu nepoţii a fost sigur frumos. Mi s-a spus că dacă stadionul ar fi avut 70-80.000 de locuri ar fi fost tot plin. Oamenii au vrut să le mulţumească acestor jucători", a spus și antrenorul portughez Jose Mourinho, antrenorul selecționatei mondiale.

Au evoluat echipele:
România: 1. Florin Prunea - 2. Dan Petrescu, 4. Miodrag Belodedici, 3. Răzvan Prodan, 8. Dorinel Munteanu - 8. Ioan Ovidiu Sabău, 6. Gheorghe Popescu, 5. Ionuţ Lupescu, 11. Ilie Dumitrescu - 10. Gheorghe Hagi (căpitan), 9. Florin Răducioiu. Selecţioner: Anghel Iordănescu; antrenor secund: Gavril Balint.
Rezerve: 12. Bogdan Stelea, 22. Ştefan Preda - 13. Tibor Selymes, 14. Gheorghe Mihali, 19. Corneliu Papură, 22. Iulian Filipescu, 15. Basarb Panduru, 18. Constantin Gâlcă, 20. Ovidiu Stângă, 7. Marius Lăcătuş, 9. Viorel Moldovan, 11. Adrian Ilie, 16. Ion Vlădoiu, 21. Marian Ivan.

World Stars: 1. Dida - 13. Maicon, 2. Christian Panucci, 5. Miroslav Djukic, 32. Vincent Candela - 15. Edmilson, 11. Giovanni, 20. Georgios Karagounis - 10. Rivaldo (căpitan), 21. Nuno Gomes, 8. Hristo Stoicikov. Selecţioner: Jose Mourinho.
Rezerve: 1. Sebastien Frey - 3. Paul Bodin, 4. Levan Kobiaşvili, 6. Fernando Couto, 20. Juanito, 81. Cristian Zaccardo, 7. Jari Litmanen, 14. Gokhan Inler, 16. Marcos Senna, 19. Christian Karembeu, 9. Javier Saviola, 27. Goran Pandev.

Te-ar putea interesa și: