FA-BU-LOS! U-BT Cluj, victorie istorică în EuroCup pe terenul deținătoarei trofeului!

 

U-BT Cluj-Napoca a reuşit o victorie istorică în faţa echipei spaniole Dreamland Gran Canaria, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 113-111 (20-37, 34-20, 23-16, 21-25, 15-13), după prelungiri, miercuri seara, la Las Palmas,în penultima etapă din Grupa B a competiţiei masculine de baschet EuroCup.

''U'' s-a impus dramatic, graţie unui coş marcat de Emanuel Căţe în penultima secundă a prelungirilor.

Meciul a fost unul spectaculos, cu multe răsturnări de scor pe final, cu ratări de aruncări libere şi reuşite de trei puncte, formaţia clujeană reuşind să câştige deşi gazdele au revenit de mai multe ori.

Dreamland Gran Canaria a început excelent jocul, dar ''U'' a reuşit să recupereze un pasiv de 19 puncte existent la un moment dat, deşi nu a putut conta pe jucători importanţi precum cubanezul Karel Guzman (microleziune fibrilară) sau americanul DJ Seeley (tendinopatie la genunchi).

Silvășan: ”Jos pălăria pentru jucătorii mei”

Cu siguranță, nu ne-am așteptat la un asemenea meci însă, cu siguranță, suntem mulțumiți de rezultat. Sunt foarte mândru de modul în care jucătorii mei au luptat în această partidă. Ne lipseau doi jucători de bază și, cu toate acestea, am găsit resursele de a juca împotriva echipei cu cea mai lungă bancă din EuroCup, probabil, sau, cu siguranță, din grupa noastră. Au cei mai mulți jucători, sunt agresivi, au încercat să ne forțeze să greșim. Am făcut-o la început, dar apoi am revenit și cred că am evoluat cu curaj, cu inimă. Am câștigat acest meci datorită caracterului.

Sunt extrem de mândru și fericit pentru jucătorii mei. Au arătat astăzi mult caracter, au evoluat împreună și au crezut în echipă și în ei înșiși. De asemenea, au arătat multă dorință de a câștiga. Când ai această mentalitate, această putere mentală, e foarte greu ca cineva să te bată. Așadar, jos pălăria pentru jucătorii mei, ei sunt eroii acestei seri. Am jucat cu deținătoarea trofeului și am evoluat împotriva formației cu cea mai lungă rotație din grupa noastră și, probabil, din EuroCup. Am reușit, fără doi jucători, să obținem victoria. Ce le-am spus după meci, în vestiar, e că e extraordinar ce s-a întâmplat, însă e extraordinar dacă vom continua să construim pe acest joc. Mai avem încă o partidă de câștigat pentru a termina pe locul al doilea așa că lupta pentru poziția secundă nu este încă gata. Dar, cu siguranță, e un pas important pentru încrederea noastră.

Avem mentalitatea de a lua fiecare meci și fiecare posesie la rând. Cred că această mentalitate ne-a adus în acest loc, să avem șansa de a lupta pentru locul secund, care ne va duce direct în sferturile de finală. Nu ne gândim prea departe. În primul rând, ne vom gândi la duelul din Liga Națională de sâmbătă și apoi la confruntarea cu Lietkabelis de miercurea viitoare. Apoi, pas cu pas, vom vedea cine ne va fi adversar, împotriva cui vom juca și ne vom pregăti așa cum am făcut-o tot sezonul - la fiecare antrenament, la fiecare meci să încercăm să dăm ce avem mai bun. Aceasta este atitudinea și mentalitatea noastră”, a spus Mihai Silvășan, antrenorul U-BT Cluj, după fantastica victorie pe tărâm spaniol.

Cățe: ”Am luptat până la ultima picătură de energie”

MVP-ul partidei a fost, fără îndoială, pivotul campioanei României, Emanuel Cățe, cu 23 de puncte, 10 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții și 2 capace.

„Nu am venit aici să ne dăm bătuți. Am venit aici să dăm ce avem mai bun și am lăsat totul pe teren. Din fericire, a fost destul pentru a câștiga. Sunt foarte mândru de coechipierii mei. Am luptat până la ultima picătură de energie și am fost răsplătiți pentru efortul nostru. Trebuie să continuăm să avem aceeași mentalitate. A fost un meci, însă mai avem o partidă și vom încerca să terminăm cât de sus putem. La finalul zilei, e doar un alt pas. Trebuie să rămânem calmi și să muncim din greu. Încă e un sezon lung, nu s-a încheiat acum. Trebuie să rămânem concentrați”, a declarat, după meci, jucătorul în vârstă de 26 de ani.

Echipa antrenată de Mihai Silvăşan a avut nu mai puţin de patru jucători cu peste 20 de puncte marcate în acest meci: Jarell Eddie, 24 puncte, 5 recuperări, Emanuel Căţe, 23 p, 10 rec, 3 pase decisive, Patrick Richard, 23 p, 4 rec, 6 pd, Bryce Jones, 21 p, 5 pd.

Nicolas Brussino a fost cel mai bun de la iberici, cu 30 p, 4 rec, 4 pd. Evoluţii bune au avut şi Andrew Albicy, 20 p, 7 pd, sau AJ Slaughter, 11 p, 3 rec, 5 pd.

În celelalte partidei ale penultimei etape, marţi, 7bet-Lietkabelis Panevezys a dispus de Slask Wroclaw cu 91-75, iar miercuri, Mincidelice JL Bourg-en-Bresse a învins-o în deplasare pe Turk Telekom Ankara cu 68-64, ratiopharm Ulm a cedat pe teren propriu în faţa echipei elene Aris Midea Salonic cu 66-86, iar Buducnost VOLI Podgorica a trecut de Dolomiti Energia Trento, cu 97-78, în deplasare.

Cu victoria din Spania, echipa clujeană a urcat pe locul al doilea, iar dacă se va impune în ultima etapă se va califica direct în sferturile de finală ale competiţiei.

''U'' va juca ultimul meci pe 7 februarie, tot în deplasare, cu 7bet-Lietkabelis Panevezys, în timp ce Dreamland Gran Canaria va juca în deplasare cu Buducnost VOLI Podgorica.

Clasament
1. Mincidelice JL Bourg-en-Bresse 14 victorii-3 înfrângeri
2. U-BT Cluj-Napoca 13-4
3. Dreamland Gran Canaria 12-5
4. ratiopharm Ulm 9-8
5. Aris Midea Salonic 8-9
6. Turk Telekom Ankara 7-10
7. Buducnost VOLI Podgorica 7-10
8. Dolomiti Energia Trento 7-10
9. 7bet-Lietkabelis Panevezys 6-11
10. Slask Wroclaw 2-15

Primele două clasate din fiecare grupă să califică direct în sferturile de finală, iar formaţiile aflate pe locurile 3-6 merg în optimi.

Te-ar putea interesa și: