Euro 2024 | Edy Iordănescu: ”Trebuie să compensăm lipsa experienţei internaţionale cu energie şi suflet mare”

 

Selecţionerul Edward Iordănescu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că la EURO 2024 echipa naţională de fotbal a României trebuie să compenseze lipsa experienţei internaţionale, comparativ cu Ucraina, Slovacia şi Belgia, cu energie şi cu un suflet mare.

"Presiunea acum este mai frumoasă ca oricând, şi sunt două variante ori te laşi copleşit de ea, ori vrei să încerci să o valorifici. Şi asta am făcut în această perioadă din punct de vedere emoţional. Şi eu şi echipa suntem pregătiţi, este o provocare pentru noi şi pentru jucători. Pregătirea psihologică este un moment important. Este clar că la turneul final suntem cei mai lipsiţi de experienţă internaţională din grupa noastră, sunt cifre. Ucraina este la al patrulea european consecutiv, sunt foarte mulţi jucători care au mai participat, ştiu cum să gestioneze, au trecut prin momentele astea. Slovacia e la al treilea european consecutiv. Despre Belgia nu ştiu ce ar mai trebui să spunem. Trebuie să compensăm din nou cu energie, cu suflet mare şi în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi pentru fiecare moment în parte. Fiecare moment va fi o provocare, trebuie să pregătim echipa pentru ca impactul pe care îl vom resimţi acolo să fie folosit în mod constructiv", a declarat Iordănescu.

”Acum vorbim de cu totul altă provocare. Am arătat că suntem competitivi pentru a ne califica, să câştigăm grupa neînvinşi, dar acum provocarea mare este să facem pasul către următorul nivel şi să arătăm că suntem suficient de competitiv pentru a produce un turneu final bun. E momentul, acum mai mult ca niciodată, să facem front comun şi să încercăm să facem cinste României", a completat acesta.

În ceea ce priveşte definitivarea lotului pentru EURO 2024, Iordănescu a spus că ideea de bază a selecţiei a fost continuitatea.

"Am mers mult pe omogenitate şi continuitate, pe jucători care şi-au adus aportul la calificare. Cu siguranţă că mai erau jucători care puteau fi alături de noi, îi regret pe cei cu probleme medicale, erau şi jucătorii care nu au participat în campanie şi au arătat lucruri bune. Dar au fost decizii pe care le-am luat şi ni le-am asumat. A fost vorba de continuitate, o selecţie bazată pe multă analiză, o structură bine definită, cu dubluri pe post. Cei pe care i-am ales înseamnă că sunt cei în care credem total, dar asta nu înseamnă că nu pot apărea schimbări, uşa este deschisă când vine vorba de echipa naţională şi de interesul ei. Eu personal nu am niciun fel de orgoliu, totul merge în plan secund", a spus selecţionerul.

Iordănescu îşi face griji în privinţa accidentărilor şi speră să nu mai apară altele la meciurile amicale cu Bulgaria şi Liechtenstein.

"Ne dorim să ieşim sănătoşi de pe teren, deşi trebuie să intrăm cu toate forţele. Deci în funcţie şi de situaţiile astea medicale, putem trage linie. E posibil în cazul unei accidentări să mai apelăm la alte nume. Mai avem doi jucători în plus, dar unul dintre ei e portar. Va trebui să renunţăm la un portar, nu putem merge cu 4 portari la EURO, şi mai rămâne o poziţie. Există posibilitatea să meargă un alt jucător, avem şi un backup, avem o listă pregătită şi va trebui să alegem între ei în funcţie de ce se va întâmpla", a precizat Iordănescu.

Referitor la meciul de pregătire cu Bulgaria, de marţi seara, tehnicianul a precizat că România va întâlni un adversar care a crescut mult ca valoare în ultima perioadă.

Echipa naţională de fotbal a României întâlneşte Bulgaria şi Liechtenstein, marţi (ora 21:30), respectiv vineri (ora 21:00), ambele pe Stadionul Steaua din Capitală, în ultimele partide test înaintea participării la EURO 2024. La turneul final al Campionatului European din Germania (14 iunie-14 iulie), România va face parte din Grupa E, alături de Ucraina, Belgia şi Slovacia.

Te-ar putea interesa și: