Terapia durerii, inclusă printre drepturile pacienţilor

 

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă prin care terapia durerii este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iniţiat de un grup de parlamentari preponderent PNL şi PSD, defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Prin acest act normativ, se include dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare.

Actul normativ mai prevede că Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.

Printre iniţiatori se numără parlamentarii Nicoleta Pauliuc, Nelu Tătaru, Adrian Streinu-Cercel, Florian Bodog, Stela Firu, Patriciu Achimaş - Cadariu, Leonard Azamfirei, Cristina Agnes Vecerdi, Corneliu Florin Buicu şi Attila Laszlo.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Te-ar putea interesa și: