La Cluj-Napoca se oferă servicii stomatologice gratuite pentru pensionari, șomeri, persoane cu dizabilități, respectiv persoane fără venituri sau cu venituri reduse.
Primăria Cluj-Napoca a majorat plafonul de acordare a facilităților de la 1000 la 1500 lei. De la startul programului, 206 clujeni au beneficiat de servicii gratuite de medicină dentară.
“Accesul pentru pensionarii clujeni la servicii gratuite de medicină dentară a fost îmbunătățit prin majorarea plafonului la 1.500 lei, în urma aprobării proiectului de hotărâre pentru programul multianual al Primăriei Cluj-Napoca „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie”.
Luna aceasta au fost depuse 14 cereri pentru solicitarea serviciilor stomatologice gratuite, iar din septembrie 2021 până acum 206 persoane au lucrările stomatologice finalizate sau în curs de finalizare.
Programul de acordare a gratuităților la servicii de medicină dentară se adresează persoanelor fără venituri sau cu venituri reduse, respectiv pensionari, șomeri, persoane cu dizabilități și este realizat de D.A.S.M. - Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” - Facultatea de Medicină Dentară și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Scopul programului este de a promova incluziunea socială și îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor și familiilor vulnerabile cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca, marginalizate social sau expuse riscului marginalizării şi excluziunii sociale”, a transmis Primarul Clujului, Emil Boc.
Mai multe informații despre serviciile stomatologice asigurate de municipalitate:
Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri asigură, pe de o parte, buna funcționare a trei cabinete stomatologice universitare și, pe de altă parte, oferă susținere financiară pentru ca persoanele aflate în situații dificile de viață să poată beneficia de servicii de stomatologie de calitate, gratuit.
Personalul medical din aceste cabinete este reprezentat de patru medici și trei asistente medicale care, alături de studenții de la Facultatea de Medicină Dentară, oferă consultații stomatologice, tratamente de urgență ale afecțiunilor dentare și parodontale, tratamente curative, dar și activități de educație buco-dentară, tehnici de periaj, igienizare, profilaxie.
De asemenea, Primăria Cluj-Napoca asigură funcționarea a 20 de cabinete stomatologice dedicate elevilor, care sunt amenajate în școlile din municipiu.
Beneficiarii programului sunt următoarele categorii de persoane cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca:
e) pensionari ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1500 lei;
f) persoanele cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat,
g) șomeri care beneficiaza de indemnizație de șomai de până la 700 lei și șomerii neindemnizați aflați în evidențele A.J.O.F.M. Cluj;
h) persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele D.A.S.M., beneficiare de venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei sau masã la cantina de ajutor social, în condițiile legii.
Din bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală au fost alocați în 2022 și 2023 câte 400.000 lei pentru implementarea Programului multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie”.