Dr. Ioana Iordache, la Napoca Live: Infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri la nivel global. Care sunt principalele cauze ale infertilităţii?

Infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat medicul specialist în obstetrică și ginecologie, Dr. Ioana Iordache, într-o emisiune de la Napoca Live. Dr. Ioana Iordache este medic în cadrul Clinicii Embryos din Bucureşti şi în cadrul clinicii RayMedica din Cluj-Napoca.

“Infertilitatea a devenit o problemă de sănătate publică la nivel global şi în România. 1 din 6 cupluri se confruntă cu problema infertilităţii. Infertilitatea este un diagnostic care trebuie să treacă proba timpului. OMS spune că trebuie să treacă un an de contacte sexuale susţinute şi neprotejate astfel încât să fie obţinută sarcina. Atenţie! Există o stratificare pe vârstă. Adică putem să aşteptăm un an dacă suntem sub 35 de ani, dar la 35 de ani sau peste 35 de ani nu ne mai permitem acest interval şi pacienţii ar trebui să se adreseze medicilor după 6 luni de încercări.

În trecut infertilitatea era pe spatele femeii. OMS spune acum că există mai multe tipuri de infertilitate. Infertilitatea în cauză feminină, infertilitatea de cauză masculină, infertilitatea de cauză mixtă (feminină şi masculină) şi infertilitatea de cauză necunoscută”, a precizat Dr. Ioana Iordache.

Cauze care duc la infertilitate

“Din punct de vedere feminin de foarte multe ori este implicat factorul tubar. De foarte multe ori pacientele consideră că embrionul se formează în uter, dar nu este aşa. Embrionul se formează la nivelul trompelor uterine şi atunci este foarte important ca trompele să fie permeabile şi funcţionale. Nu este suficient ca trompa să fie permeabilă. Factorul tubar apare de foarte multe ori după infecţii. Un alt factor legat de femei mai este anovulaţia, adică lipsa ovulaţiei lună de lună. Dacă noi nu ovulăm nu se eliberează ovocidul din ovar şi atunci nu există celula sexuală feminină şi nu poate avea loc ferilizarea. Pentru pacientele cu ovare polichistice, cam aceasta ar fi principala cauză, pentru pacientele care au câteva kilograme în plus, pentru pacientele care au rezistenţă la insulină, trebuie să certificăm ovulaţia, dar lucrurile acestea toate se testează foarte uşor.

În ceea ce priveşte factorul masculin, este foarte important acolo stilul de viaţă. Vedem parametrii suboptimali spermatici care sunt daţi de stresul oxidativ puternic în care stau spermatozoizii la nivel testicular, dat de kilograme în plus, sedentarism, fumat, consum de alcool. Ar trebui să existe un stil de viaţă sănătos pe tot parcursul vieţii. Ar trebui ca lenjeria pentru bărbaţi să fie una largă. Nu ar trebui să facă saună, băi fierbinţi, să aibă încălzirea în scaune.

Dacă nu pot să îmbunătăţesc fertilitatea naturală, începe procesul de fertilizare in vitro", a declarat Dr. Ioana Iordache, la Napoca Live.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ

Te-ar putea interesa și: