Peste 10.000 de bebeluşi cu boli rare au beneficiat de analize gratuite printr-un proiect derulat la Cluj

 

Peste 10.000 de bebeluşi din 11 judeţe au beneficiat de analize gratuite pentru depistarea a 32 de boli rare în cadrul proiectului-pilot de screening neonatal METABO MS, derulat la UMF Cluj-Napoca, în premieră în România.

Analizele s-au efectuat în cadrul laboratorului care funcţionează în cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată - MEDFUTURE al UMF Cluj-Napoca şi unde există singurul spectomteru de masă acreditat IVD din România pentru screening neonatal.

"Laboratorul a beneficiat de un schimb valoros de bune practici cu partenerul din Islanda. Activitatea de training a fost realizată în cadrul unităţii de screening neonatal din Islanda, coordonată de farmacistul Leifur Franzson. Pentru a verifica exactitatea rezultatelor, au fost analizate comparativ 960 de probe în ambele laboratoare, din Reykjavik şi Cluj-Napoca, garantând astfel că rezultatele obţinute în laboratorul nostru sunt de cea mai înaltă calitate", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, responsabilul de proiect din partea UMF Cluj, prof. dr. Cristina Iuga.

Aceasta a mai spus că testele efectuate au fost oferite gratuit nou-născuţilor din judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Harghita, Maramureş, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Sibiu şi Timiş şi că au vizat detectarea unui număr extins de tulburări metabolice înnăscute, 32.

"Proiectul METABO MS reprezintă un demers important în medicina preventivă, dar şi o iniţiativă de responsabilitate socială, care va schimba fundamental modul în care se abordează sănătatea nou-născuţilor din România", a declarat, la rândul său, directorul de proiect, rectorul UMF, prof. dr. Dana Buzoianu.

Proiectul METABO MS a beneficiat de o finanţare de 958.000 de euro printr-un program finanţat din fonduri SEE - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi ale Ministerului Sănătăţii.

Te-ar putea interesa și: