Weekend-ul trecut, între 4 și 5 noiembrie, a avut loc la Beiuș Campionatul național de powerlifting – împins cu bara din culcat, clasic și echipat, masculin și feminin (2022). Competiția fost organizată sub egida Federației Române de Powerlifting (afiliată International Powerlifting Federation – IPF). Cluj Crusaders a deplasat un lot de 7 sportivi, 5 la masculin și 2 la feminin, iar antrenorul Rafael Ruiz a fost nevoit să schimbe constant „ecusonul” de antrenor cu cel de arbitru. Sportivii Cluj Crusaders s-au descurcat admirabil în compania unor adversari titrați, unii având chiar experiență internațională, și au reușit o serie de rezultate notabile.
Alexandra Lakatos (-57 kg F) a confirmat forma bună și a reușit să ocupe cea de-a treia poziție în clasamentul general feminin, ce ia în considerare toate categoriile și toate competitoarele, precum și greutatea maximă ridicată relativ la greutatea corporală. Alexandra a trecut de la categoria -52 kg, unde ieșise campioană națională luna trecută (luând considerare toate cele trei probe specifice powerliftingului), la -57 kg. Deși a avut o competiție mai puternică și a schimbat categoria într-un timp relativ scurt, Alexandra a reușit să urce pe cea de-a doua treaptă a podiumului și să obțină medalia de argint, cu 60 de kg ridicate. O altă bucurie pentru Alexandra a fost omologarea prin testare anti-doping ANAD a recordului național la îndreptări, doborât luna trecută la Iași.
Singurul sportiv clujean care a participat și la proba de clasic, și la cea de echipat a fost Kakucs Barna (+120 kg M), acesta câștigând locul al treilea la ambele probe. Bronzul de „la echipat” a fost obținut de Barna vineri, după ce a ridicat cu succes 235 kg de la piept. Sâmbătă, „la clasic”, Barna a fost aproape de titlul de vicecampion național, poziție pe care s-ar fi clasat dacă ar fi reușit și ultima încercare la 180 kg. Totuși, o accidentare din prima zi de competiție l-au privat de acest rezultat, Barna reușind totuși să obțină bronzul cu 175 kg ridicate.
Tot la +120 kg M a participat și Călin Rus. Călin a avut un parcurs solid și a reușit toate cele trei încercări fără nicio penalizare tehnică. Ultima încercare, la 165 kg, i-au adus locul al patrulea la categoria „super grea” și un nou record personal competițional.
Zsuzsanna Kasa (-69 kg F) a venit din postura de câștigătoare a probei de împins cu bara din culcat la campionatul național de powerlifting (cu toate cele trei probe). La Beiuș, Zsuzsanna a demonstrat din nou valoarea competițională și ieșit campioană națională cu 60 kg ridicate la cea de-a doua încercare, suficient pentru a o plasa pe prima poziție a podiumului.
O ultimă încercare ce a reprezentat atât o probă fizică cât și una mentală, competiția fiind una aprinsă, i-au adus lui Andrei Popovici (-74 kg M) medalia de argint. Andrei a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului după ce a avut trei încercări reușite și un maxim de 112,5 kg.
După o lungă pauză competițională, Peter Zitzman (-105 kg M) a avut o participare încununată de succes. Experimentatul sportiv clujean a reușit să pună la gât medalia de bronz în urma unui parcurs bun și a unei încercări reușite la 135 kg.
Veteranul echipei, Petru Borbely-Coroban (-105 kg M, Masters 4 – peste 70 de ani), originar din Turda, a ieșit campion național la categoria sa. Pregătirea bună și concentrarea și-au spus cuvântul întrucât dl Borbely a reușit să împingă 110 kg la ultima încercare, greutate pe care a încercat să o ridice în acest an atât la campionatul european de la Budapesta, cât și la campionatul național de la Iași.
Cluj Crusaders consideră că rezultatele sunt îmbucurătoare, având în vedere nivelul ridicat al competiției. Clujenii adresează felicitări tuturor membrilor clubului, atât pentru rezultate, cât și pentru modul în care au reprezentat Cluj Crusaders la acest campionat național, dar și celorlalți sportivi participanți, precum și organizatorilor! Aceasta este ultima competiție națională, urmând ca sezonul competițional viitor să debuteze cu Campionatul Național de Powerlifting 2023, ce va avea loc în primăvară, la Cluj-Napoca.
Powerliftingul este cel mai reprezentativ sport de forță și reunește trei probe: genuflexiuni cu bara în spate (squat), împins cu bara din culcat (bench press) și îndreptări cu bara (deadlift). Acest campionat național s-a concentrat doar pe proba de împins cu bara din culcat, iar fiecare sportiv a avut la dispoziție 3 încercări pentru a ridica o greutate cât mai mare. În timp ce sportivii care concurează „la echipat” (equipped) poartă un costum special de powerlifting care duce la ridicarea unor greutăți mai mari, cei care participă „la clasic” folosesc doar un echipament uzual sălilor de sport. Din echipamentul obligatoriu fac parte singletul (un costum simplu, similar celor folosite la haltere sau lupte), un tricou și pantofi sport; permise (și recomandate) sunt wrist wraps (feșe pentru încheietura mâinii), iar unii sportivi folosesc și centura sau chiar o gutieră dentară.
În final, Cluj Crusaders doresc să mulțumească Primăriei Cluj-Napoca pentru tot ajutorul oferit și tuturor celor care sprijină activitatea clubului!
Cluj Crusaders este un club sportiv fondat în 2010. Anual, sportivi ai Cluj Crusaders participă la competiții de powerlifting și formează singura echipa ce reprezintă Clujul în campionatul național de fotbal american. Pentru juniori se organizează săptămânal antrenamente de flag football (non-contact). Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre practicarea acestor sporturi, puteți să interacționa cu membrii Cluj Crusaders pe Facebook (https://www.facebook.com/ClujCrusaders) sau Instagram (@clujcrusaders).