Mihai Covaliu: După anul 2000 sportul nu a mai fost o prioritate pentru Stat. Infrastructura nu este îmbunătăţită şi nu există finanţare

Invitat în cadrul emisiunii, Lecția de sport de la Napoca Live, moderată de Adrian Muntean, campionul olimpic la scrimă şi Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu a explicat care sunt problemele cu care se confruntă sportivii de performanţă în prezent.

“Vorbim de anii 1990-2000 atunci când sportul era tratat ca o prioritate de Stat. După 2000 sportul a trecut spre coada priorităților din diferite motive. O cauză foarte importantă este aceea a know-how-ului din sistem. Know-how-ul din sistem este reprezentat de cei care antrenează. Noi am pierdut înainte de Revoluție și după anii 2000 foarte mulți oameni care aveau cunoștințe foarte bune în sport. Cei care au venit după 2000, cu câteva excepții, nu au reușit să țină pasul cu ceea ce se întâmplă în prezent. Altă problemă este cea legată de infrastructură. De asemenea, există o problemă și cu finanțarea sportului. Finanțarea trebuie să fie una adecvată”, a explicat Mihai Covaliu.

Sportul de performanţă necesită timp şi răbdare

“Părinții și antrenorii încearcă puțin să îi forțeze pe copii să devină campioni de mici. Lucrurile trebuie să fie privite din altă perspectivă. Trebuie privite din perspectiva de a obține beneficiile pe care sportul le are pe termen lung pentru sănătate și pentru dezvoltarea personală. Fiecare copil e unic. Fiecare sportiv ale nivelul lui de dezvoltare.

Eşti sportiv de performanță în momentul în care tu iei această decizie. Îți dorești să câștigi următorul concurs, îți dorești să intri în echipa națională, îți dorești să câștigi o medalie la un campionat european sau mondial. Lucrul acesta trebuie să vină natural. Din cauza aceasta unii sportivi întâmpină greutăți în pregătire și renunţă. Sportul de performanță înseamnă o trecere din confortul fizic. Durerea fizică trebuie antrenată și înțeleasă. Mulți copii renunţă pentru că ajung la acest prag prea devreme. Părinții trebuie să aibă răbdare. Un sportiv de performanță se construiește. Ai nevoie de timp. Nu poți să ajungi la performanță sărind anumite etape”, a precizat campionul olimpic la scrimă, Mihai Covaliu, la Napoca Live.

Te-ar putea interesa și: