Liga Națiunilor | România a încheiat competiția cu o victorie consistentă împotriva Ciprului

 

Naţionala României a învins echipa Ciprului cu scorul de 4-1 (2-0), luni seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în ultimul său meci din Grupa C2 din Liga Naţiunilor la fotbal.

Tricolorii au obţinut a cincea lor victorie în grupă şi, cu o mică rezervă, au promovat în Liga B a competiţiei. România mai are de aşteptat decizia UEFA pentru meciul cu Kosovo de la Bucureşti, abandonat la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren.

Daniel Bîrligea (2), Răzvan Marin (42, 80) şi Florinel Coman (83) au marcat contra Ciprului, care a punctat prin Ioannis Pittas (52).

Echipa antrenată de Mircea Lucescu a început în forţă şi a deschis scorul după 67 de secunde, prin Daniel Bîrligea, lansat de Valentin Mihăilă. Demetriou a respins şutul-centrare al lui Hagi (41), care a recuperat mingea, i-a pasat lui Bîrligea (42), Demetriou a respins, însă Răzvan Marin a reluat în poartă.

Oaspeţii au reuşit să înscrie prin Pittas (52), care a reluat în plasă după o minge respinsă greşit de Drăguşin. Reprezentativa din Insula Afroditei a avut o mare şansă de a egala (62), pe contraatac, după o eroare a lui Marius Marin, dar portarul Florin Niţă l-a blocat salvator pe Pittas, cu preţul unei accidentări. România a profitat de faptul că oaspeţii au rămas în zece, iar tricolorii au mai înscris de două ori. Răzvan Marin a şutat din voleu de la circa 20 de metri (80), la cornerul executat de Mihăilă, iar Coman a reluat simplu în plasă la centrarea lui Hagi (83).

Lucescu: ”Sunt nemulţumit de joc”

"Eu sunt nemulţumit de joc. Foarte mulţumit de prima repriză, dar foarte supărat pentru primele 20 de minute ale reprizei a doua. Am comis nişte greşeli exact ca la meciul cu Kosovo. Ne-a salvat Niţă ca de fiecare dată. Mie nu-mi place asta. Eu nu suport ca echipa mea să ajungă în situaţia să fie salvată de portar. Trebuie să înveţe nişte mecanisme de joc în defensivă fără de care nu se poate face performanţă. Nimeni nu joacă la întâmplare la nivel înalt. I-am certat pentru momentele alea de slăbiciune, de relaxare, de nesiguranţă care puteau să ducă la pierderea meciului. Avem un potenţial extraordinar care nu e valorificat şi trebuie să fie", a explicat tehnicianul.

Întrebat ce decizie aşteaptă de la UEFA după ce meciul România - Kosovo a fost abandonat de oaspeţi la scorul de 0-0, Lucescu a răspuns: "În mod normal este 3-0 pentru noi, dacă ar da o altă decizie ar fi îngrozitor pentru fotbal. Pentru că înseamnă că nu mai există regulament şi oricine şi-ar putea face de cap în fotbalul european sau mondial. Un papagal pe acolo zice ceva prin tribună, se retrage echipa pentru că l-a făcut negru sau nu ştiu ce. Nu, nu se poate aşa, există o limită. Fair-play-ul trebuie să domine, profesioniştii trebuie să arate mereu respect. Sunt foarte nemulţumit că am ajuns la vârsta asta să văd oameni altfel decât am fost noi obişnuiţi. Acum te trezeşti că vin unii şi sparg ceva şi tot ei au dreptate, mint ca nişte neruşinaţi şi au tot ei dreptate, inventează tot felul de lucruri şi au tot ei dreptate... Nu se poate asta. Trebuie să existe puţină decenţă".

În celălalt meci al grupei, Kosovo a trecut de Lituania cu 1-0.

Fără a lua în calcul meciul România - Kosovo, România are 15 puncte, fiind urmată de Kosovo, 12 puncte, Cipru, 6 puncte, Lituania, 0 puncte.

Liga Naţiunilor 2024/25 va avea efect direct şi asupra preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2026. Cele mai bune patru câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru CM 2026, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund din preliminariile clasice. Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte patru echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele patru naţionale europene participante la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.

Te-ar putea interesa și: