Începe Euro 2024! Germania deschide balul, România debutează luni! Meciurile din weekend

 

Turneul final al Campionatului European de fotbal - EURO 2024 va avea loc în Germania, între 14 iunie şi 14 iulie.

Faza grupelor se va încheia pe 26 iunie, iar faza eliminatorie directă va debuta pe 29 iunie. Meciul de deschidere va fi cel dintre Germania, echipa gazdă, şi Scoţia, pe 14 iunie, la Munchen. Finala este programată în data de 14 iulie, la Berlin.

România va juca în Grupa E, pe 17 iunie cu Ucraina la Munchen, pe 22 iunie contra Belgiei, la Koln, şi pe 26 iunie, împotriva Slovaciei, la Frankfurt.

Naţionala de fotbal a României a adunat, până în prezent, cinci participări la turneele finale ale Campionatelor Europene de fotbal, prin calificările obţinute la ediţiile din Franţa 1984, Anglia 1996, Belgia şi Ţările de Jos 2000, Austria şi Elveţia 2008 şi, iarăşi, Franţa 2016. Cel mai bun rezultat al României la Campionatul European a fost calificarea în sferturile de finală la ediţia din anul 2000, potrivit www.uefa.com.

Naţionala de fotbal a României a reuşit prima sa calificare la un turneu final al Campionatului European cu prilejul EURO 1984, găzduit de Franţa, după ce a câştigat o grupă deosebit de grea, cu Italia, campioana mondială "en titre", Suedia şi Cehoslovacia, medaliată cu bronz la ediţia precedentă a competiţiei continentale. Cu un antrenor tânăr, Mircea Lucescu, şi o echipă remaniată, care cuprindea fotbalişti ca Iorgulescu, Bölöni, Ştefănescu, Cămătaru, Coraş sau Romulus Gabor, România a avut un parcurs foarte bun în preliminarii şi a reuşit să ocupe primul loc. ''Tricolorii'' nu au pierdut niciuna din înfruntările cu Italia, reuşind o remiză la Florenţa (0-0) şi o victorie de senzaţie la Bucureşti (1-0), au învins de două ori Suedia şi Cipru, făcând un singur pas greşit, 0-1 acasă, cu Cehoslovacia. Calificarea a fost obţinută în deplasare, la Bratislava, unde echipa lui Mircea Lucescu a reuşit o remiză de ''aur'', 1-1, graţie golului marcat de Geolgău. La turneul final, România a debutat cu dreptul, egal cu Spania (1-1), echipă ce avea să joace apoi finala. Continuarea nu a mai fost pe măsură, cu eşecuri la limită în faţa unor formaţii deosebit de puternice, R.F. Germania (vicecampioană mondială peste doi ani) şi Portugalia, dar comportarea a fost una onorabilă, în ciuda ultimului loc.

Numirea lui Anghel Iordănescu în funcţia de selecţioner a avut, apoi, un efect extraordinar. Contând pe aportul "generaţiei de aur" a fotbalului românesc condusă din teren de legendarul Gheorghe Hagi, Iordănescu a dus România la Mondialul din SUA (1994) şi, ulterior, la Campionatul European din Anglia 1996. Participarea tricolorilor la turneul final a lăsat un gust amar, după clasarea pe ultimul loc în grupă. România a dominat grupa de calificare, câştigând-o în faţa Franţei, alături de care a nimerit în grupă şi la turneul final. Preliminariile nu au fost deloc uşoare, cu o formaţie redutabilă a Franţei, semifinalistă la această ediţie şi care peste doi ani avea să câştige titlul mondial, cu formaţiile incomode ale Slovaciei şi Israelului şi cu Polonia aflată în criză. România a făcut un singur pas greşit, pe teren propriu cu Franţa (1-3), după ce scosese un rezultat ''alb'' (0-0) în deplasare. Acestea au fost primele preliminarii în care s-au acordat câte trei puncte la victorie, în loc de două ca până atunci. Echipa pregătită de Anghel Iordănescu a început cu stângul turneul final, 0-1 cu Franţa, dar mai avea şanse de calificare. Al doilea meci a fost cu Bulgaria, iar victoria aşteptată nu a venit nici de data aceasta. Soarta s-ar fi putut schimba dacă arbitrul danez Mikkelsen ar fi acordat un gol perfect valabil marcat de Dorinel Munteanu, dar nu a observat că mingea şutată de mijlocaşul român a depăşit linia porţii. În ultimul meci, care deja nu mai conta, tricolorii au fost învinşi cu 2-1 de Spania, iar astfel România încheia al doilea turneu final fără victorie.

La ediţia din 2000, găzduită de Belgia şi Olanda, România a reuşit cea mai mare performanţă a sa la un turneu final al competiţiei continentale, atingerea sferturilor de finală. Echipa pregătită de Victor Piţurcă a fost cea mai bună din grupa preliminară, câştigată în faţa Portugaliei, a Slovaciei şi Ungariei. Tricolorii au avut un parcurs aproape perfect în preliminarii, reuşind o victorie în deplasare cu Portugalia şi o remiză pe teren propriu cu lusitanii. După preliminarii, Piţurcă a fost demis, iar Emeric Ienei a condus echipa la turneul final. Într-o grupă foarte puternică, debutul a fost unul bun, cu o remiză (1-1) în faţa Germaniei, dar continuarea nu a fost pe măsură, 0-1 cu ghinion în faţa fostei adversare din preliminarii, Portugalia, un gol venit în minutele adiţionale ale meciului. Partida contra Angliei a rămas memorabilă, "tricolorii" răsturnând după pauză avantajul englezilor şi calificându-se pentru sferturile de finală cu Italia. Din păcate, România a ratat semifinala cu Olanda, întrucât Totti şi Inzaghi au marcat pentru italieni şi au calificat "Squadra Azzurra" în faza următoare, la capătul unui meci în care Hagi a fost eliminat. Italia avea să joace finala şi să fie foarte aproape de titlul european, pierdut printr-un ''gol de aur'' reuşit de Franţa.

Selecţionata de fotbal a României a avut un parcurs remarcabil în preliminariile EURO 2008 şi a câştigat Grupa G în faţa Ţărilor de Jos şi a Bulgariei. România şi-a adjudecat calificarea la turneul final din Austria şi Elveţia cu două jocuri rămase de disputat din preliminarii, cu Bulgaria şi Albania. Tricolorii pregătiţi, din nou, de Victor Piţurcă au început cu stângul, 2-2 pe teren propriu cu Bulgaria, dar după un meci foarte bun. În rest, parcursul a fost aproape perfect, cu remiză în Ţările de Jos (0-0) şi succes la Constanţa cu olandezii (1-0), şi doar un singur eşec, la Sofia, cu bulgarii, dar când zarurile fuseseră aruncate. La turneul final din Austria şi Elveţia, România nu a reuşit să acumuleze decât un punct în grupă, din care au mai făcut parte Italia, Ţările de Jos şi Franţa. Prestaţia selecţionatei noastre la acea ediţie a fost slabă, singurul gol reuşit de români fiind cel marcat de Adrian Mutu în meciul cu Italia, terminat la egalitate (1-1).

În 2016, la turneul final al Campionatului European, desfăşurat din nou în Franţa, România a reuşit să se califice pentru a cincea oară. Pentru prima dată, la turneul final, au participat 24 de echipe, în loc de 16. România a făcut parte din Grupa F preliminară, alături de Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Insulele Feroe şi Grecia. Echipa ţării noastre s-a calificat la turneul final, după ce a strâns 20 de puncte, cu doar unul mai puţin decât câştigătoarea grupei, Irlanda de Nord. Printre cele mai importante rezultate ale "tricolorilor" au fost: victoria cu 1-0, în deplasare, contra Greciei, victoria cu 2-0 de la Helsinki şi victoria cu 2-0 contra Irlandei de Nord pe Arena Naţională. La turneul final, România a făcut parte din Grupa A, alături de ţara gazdă, Franţa, şi de Albania şi Elveţia. Reprezentativa ţării noastre nu a depăşit faza grupelor, obţinând un singur punct, în disputa cu Elveţia şi fiind învinsă, surprinzător, de Albania, cu 0-1. La 66 de ani, Anghel Iordănescu a fost cel mai vârstnic selecţioner al României la un turneu final. Din echipa tricoloră au făcut parte, printre alţii: Claudiu Keşeru, Lucian Sânmărtean, Cristian Săpunaru şi Vlad Chiricheş.

Lotul României pentru EURO 2024:
portari: Florin Niţă (Gaziantep/Turcia, 21 selecţii/0 goluri marcate), Horaţiu Moldovan (Atletico Madrid/Spania, 11/0), Ştefan Târnovanu (FCSB, 1/0);

fundaşi: Andrei Raţiu (Rayo Vallecano/Spania, 17/1), Vasile Mogoş (CFR Cluj, 7/0), Radu Drăguşin (Tottenham/Anglia, 17/0), Bogdan Racoviţan (Rakow Czestochowa/Polonia, 2/0), Adrian Rus (FC Pafos/Cipru, 20/1), Ionuţ Nedelcearu (Palermo/Italia, 27/2), Andrei Burcă (Al-Okhdood/Arabia Saudită, 27/1), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 35/2);

mijlocaşi: Deian Sorescu (Gaziantep/Turcia, 17/0), Marius Marin (Pisa/Italia, 18/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor/Turcia, 37/4), Răzvan Marin (Empoli/Italia, 55/3), Nicolae Stanciu (Damac/Arabia Saudită, 70/14), Adrian Şut (FCSB, 2/0), Darius Olaru (FCSB, 18/0), Dennis Man (Parma/Italia, 24/7), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 21/4), Ianis Hagi (Deportivo Alaves/Spania, 35/5), Florinel Coman (FCSB, 15/1);

atacanţi: Denis Drăguş (Gaziantep/Turcia, 11/2), George Puşcaş (Bari/Italia, 42/11), Denis Alibec (Muaither/Qatar, 37/5), Daniel Bîrligea (CFR Cluj, 2/0).

Programul meciurilor din acest weekend:

Vineri 14 iunie

Grupa A

  • Germania - Scoţia (Munchen, ora 22:00)

Sâmbătă 15 iunie

Grupa A

  • Ungaria - Elveţia (Koln, 16:00)

Grupa B

  • Spania - Croaţia (Berlin, 19:00)
  • Italia - Albania (Dortmund, 22:00)

Duminică 16 iunie

Grupa D

  • Polonia - Olanda (Hamburg, 16:00)

Grupa C

  • Slovenia - Danemarca (Stuttgart, 19:00)
  • Serbia - Anglia (Gelsenkirchen, 22:00)

Te-ar putea interesa și: