Cristina Pîrv, la Napoca Live: Sportul este o altă formă de educaţie şi voleiul poate fi o terapie

Invitată în cadrul emisiunii, Lecţia de sport de la Napoca Live, moderată de Adrian Muntean, fosta jucătoare de volei şi Managerul Academiei de Volei Pîrv 11 a povestit parcursul carierei sale. Aceasta a explicat de ce este important sportul în viaţa fiecăruia şi ce beneficii poate aduce.

“La 8 ani am început să fac volei, atletism și patinaj. Îmi plăcea doar să fac mișcare. Voleiul sincer nu mi-a plăcut. La un moment am început să prind gustul mai mult. La un moment dat mi-am dat seama că cred că îmi place și mergeam mai des și apoi mi-am dat seama că iubesc acest sport. Cam pe la 12 ani mi-am dat seama că îmi place foarte mult.

Pe vremea lui Ceauşescu ori erai un geniu și plecai în altă țară să studiezi, ori făceai sport să poți să cunoști alte țări. Nu aveam multe posibilități așa cum sunt acum. Am început să îmi dau seama de talentul meu. La 13 ani și jumătate am fost luată la Echipa Națională de Junioare și la 14 ani am plecat la Dinamo. Dinamo îmi plăcea pentru că era echipa cea mai bună a momentului. Tot timpul voiam să câștig. Am fost întotdeauna competitivă. Fiind la Dinamo clar că voiam să fiu cea mai bună din țară. La 16 ani am fost cea mai bună atacantă de la Campionatul European. Am vrut să fiu mai bună de atât. La 18 ani am fost cea mai bună jucătoare de la Campionatul European și imediat după am plecat în Italia. În 1991 am plecat din România. Doar Italia am vrut. În Italia erau cele mai bune jucătoare din lume. Întotdeauna a existat o diferență pentru că eram româncă. A trebuit să muncesc mai mult să arăt că chiar dacă sunt română pot să fiu mai sus decât alții. Nu mi-a plăcut la început acest statut, dar apoi m-am gândit cum pot să demonstrez. Apoi am plecat în Brazilia. Acolo mi-am făcut performanța mea. Am început să joc foarte bine și să mă antrenez foarte bine”, a declarat Cristina Pîrv.

De ce este important ca sportul să fie prezent în viaţa tuturor şi de ce voleiul poate fi o terapie?

“Voleiul este o terapie. Voleiul este singurul sport care se joacă cu capul sus și în momentul în care tu ești trist te uiţi în jos și când ajungi la volei este altfel. Voleiul este un sport de echipă. Fiecare are nevoie de celălalt. Echipa m-a susținut. Mentalitatea pe care ti-o creezi în volei te ajută în viața de zi cu zi, în ceea ce tu vrei să faci. Sportul este o altă formă de educație și este important indiferent dacă copilul face performanță sau nu. Sportul este important în orice domeniu vrei să profesezi. Este disciplină, este sănătate, îți cunoști corpul și limitele, te organizezi, știi să lucrezi în echipă. Este extraordinar”, a explicat Cristina Pîrv, la Napoca Live.

În prezent aceasta este Managerul Academiei de Volei Pîrv 11 şi spune că nu regretă că s-a întors în România.

“Simțeam nevoie să mă întorc în România. M-am simțit obligată să mă întorc în România pentru a-i învăţa pe copii. Mi-am deschis și o Academie de Volei de copii. Am copii de la 8 ani până la 16 ani. Am o echipă de volei la Turda cu care am făcut multe performanțe. Sunt mulțumită că sunt la Cluj. Nu am niciun regret că m-am întors în România”, a declarat Cristina Pîrv.

Te-ar putea interesa și: