Ministrul Sănătăţii: În sănătate sunt discrepanţe salariale mari. Este necesară o abordare onestă şi realistă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că este necesară "o abordare onestă şi realistă" pentru acordarea unor majorări salariale în sistemul sanitar, dar că aceste creşteri ar trebui să se facă echilibrat. 

"Ne-am întâlnit de curând cu cei de la Sanitas şi de la Solidaritatea Sanitară. Sunt proteste care din punctul meu de vedere sunt justificate. În sănătate sunt discrepanţe salariale mari. La educaţie măririle salariale au fost mai consistente decât în sistemul de sănătate. Nu mă refer neapărat la medici şi nu aş vrea ca întreaga discuţie să se refere la medici, unde există într-adevăr venituri care sunt în România printre cele mai mari. Asistenţii medicali au salarii mici, personalul TESA şi personalul auxiliar au salarii mici. Trebuie găsită o soluţie", a declarat ministrul Alexandru Rafila, la Digi24, potrivit News.ro.

El a explicat că s-au mărit deja salariile în domeniul medical cu cinci la sută începând cu acest an şi că se caută variante pentru o altă majorare, cu 15 la sută.

"Ştiţi bine că s-au mărit toate salariile cu cinci la sută, iar în plus se încearcă găsirea unei alte măriri de 15 la sută care să crească sensibil salariile din sistemul de sănătate, dar care să nu fie uniforme. Adică nu dăm 20 la sută la un medic care are să spunem 15.000 de lei şi la un asistent medical care are 4.000 de lei 15 la sută. Că atunci nu faci nimic altceva decât să măreşti decalajul între aceste categorii. Trebuie o mărire echilibrată care să reducă decalajele", a afirmat Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa și: