Prima țară care a emis "pașapoarte de vaccinare"

Uniunea Europeană nu a luat o decizie privind emiterea și recunoașterea "pașapoartelor de vaccinare", părerile fiind împărțite în privința eventualei legitimități a acestora.

 

Islanda a emis primele "pașapoarte de vaccinare" care ar trebui să faciliteze călătoriile persoanelor vaccinate anti Covid, devenind prima țara care a făcut acest lucru.

 "Scopul este de a facilita deplasarile cetățenilor între țări, astfel încât indivizii să poată prezenta un certificat de vaccinare în timpul controalelor de la frontieră și să fie scutiți de măsurile de restricție impuse de statele în cauză”, au declarat oficialitățile din insulă, care nu este parte a Uniunii Europene, dar face parte din zona de liberă circulație Schengen - acum restricționată prin numeroase măsuri anti COVID.

 Problema "pașapoartelor de vaccinare" stârnește discuții aprinse la nivelul UE, întrucât, după cum se știe, campaniile de vaccinare nu sunt nici pe departe unanim acceptate în rândul populației. Emiterea unui astfel de act ar echivala cu încălcarea libertății de circulație a omului și trebuie reglementată printr-un act normativ emis de UE.

Screenshot 2021 01 28 at 10.53.57

Te-ar putea interesa și: