În ultimii 30 de ani populaţia de ornitorinci din Australia s-a redus drastic, ceea ce i-a făcut pe cercetatori să dorească introducerea lor pe lista speciilor ameninţate.
Populaţia de ornitorinci a scăzut cu peste 50% din cauza destrişărilor istorice, regularizării cursurilor râurilor şi secetei extreme.
''Ornitorincul continuă să se confrunte cu ameninţări permanente în habitatul său. Acţiuni nesustenabile de extragere a apei şi defrişările vor pune în continuare presiune pe ecosistemele de apă dulce şi vor determina un declin suplimentar în viitor'', a precizat autorul principal al studiului, Gilad Bino.
În prezent, această specie este catalogată ca fiind ''aproape ameninţată'' de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), dar nu este considerată ca fiind ameninţată din punctul de vedere al Legii pentru protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii din Australia (EPBC).
Schimbarea clasificării va creşte atenţia plasată asupra unor evenimente care ar putea pune specia în pericol şi ar prioritiza monitorizarea acesteia.
''Ar însemna totodată o atenţie crescută asupra măsurilor pe care le putem lua pentru a îmbunătăţi situaţia'', a spus Richard Kingsford, directorul Centrului pentru Ştiinţa Ecosistemului din cadrul UNSW.