ONU avertizează că schimbările climatice sunt “scăpate de sub control”: “Vom trece într-o situație catastrofală”

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, spune că ”Dacă persistăm în amânarea măsurilor-cheie care sunt necesare, cred că vom trece într-o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, potrivit The Guardian.

O analiză neoficială a temperaturilor, realizată de o platformă a Universității din statul american Maine, a conchis că săptămâna 30 iunie – 6 iulie ar putea fi cea mai caldă înregistrată vreodată.

Temperatura medie globală a înregistrat niveluri record luni, 17,01 grade Celsius, și marți, 17,18 grade Celsius, peste valoarea maximă anterioară din 2016. Datele au fost colectate de Centrele Naționale pentru Prognoza Mediului din SUA. În plus, datele folosite de Climate Reanalyzer, o platformă a Universității americane din Maine, au arătat că în săptămâna de monitorizare încheiată pe 6 iulie, media temperaturii zilnice a fost cu 0,04 grade Celsius peste oricare medie înregistrată în ultimii 44 de ani de observații.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOOA), ale cărei măsurători sunt considerate standardul pentru datele climatice, a declarat că nu poate valida cifrele platformei Climate Reanalyzer. Administrația a explicat că standardele sale presupun înregistrarea și analizarea lunară și anuală a datelor climatice, nu zilnică. Cu toate acestea, a recunoscut că planeta trece printr-o perioadă dificilă din cauza efectelor produse de încălzirea climatică și modelul meteorologic El Niño.

ONU a confirmat marți că El Niño a revenit, ultima sa manifestare majoră având loc în 2016, de când data și precedentul record de temperatură medie globală. Este de așteptat însă ca El Niño din acest an să fie chiar mai puternic. În acest context, oamenii de știință au subliniat că situația actuală “împinge schimbările climatice pe un teritoriu neexplorat”.

Creșterea temperaturii Pământului este determinată în mare măsură de activitățile umane, inclusiv de utilizarea combustibililor fosili în transporturi și industrie și de creșterea animalelor la scară largă pentru hrană, subliniază și DW.

Te-ar putea interesa și: