Muntele Everest a crescut cu aproape un metru

Vârful Everest s-a înălțat cu aproape un metru. 

Cel mai înalt munte din lume, Muntele Everest, este cu 0,86m mai mare decât se calculase anterior oficial, au anunțat împreună Nepalul și China.

Noua înălțime este de 8.848,86m.

Everest se află la granița dintre China și Nepal, iar alpiniștii îl urcă din ambele părți.

Oficialii Ministerului de Externe și Departamentului de Anchetă din Nepal au declarat că topografii din ambele țări s-au coordonat pentru a conveni asupra noii înălțimi.

Oficialii guvernamentali ai Nepalului au declarat pentru BBC în 2012 că se află sub presiunea Chinei de a accepta înălțimea chineză și, prin urmare, au decis să meargă pentru o nouă măsură pentru a „stabili recordul definitiv pentru o dată pentru totdeauna”.

Patru topografi nepalezi au petrecut doi ani de pregătire pentru misiune, înainte de a se îndrepta spre Everest.

"Înainte de aceasta, nu am făcut niciodată măsurarea singuri", a declarat Damodar Dhakal, purtător de cuvânt al Departamentului de Anchetă din Nepal, pentru BBC.

"Acum că avem o echipă tânără și tehnică am putea să o facem singuri", a spus dl Dhakal.

Unii geologi au sugerat că un cutremur major în 2015 ar fi putut avea un impact asupra înălțimii Muntelui Everest. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis aproape 9.000 de oameni în Nepal și a provocat o avalanșă care a îngropat părți din tabăra de bază la munte. Cel puțin 18 alpiniști au fost uciși.

Te-ar putea interesa și: