Aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova ar putea destabiliza UE, consideră Kremlinul

Rusia a considerat vineri că decizia Uniunii Europene de a deschide discuţiile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova este una politizată ce ar putea destabiliza blocul, în timp ce aceste două ţări "nu îndeplinesc criteriile", informează Reuters şi France Presse, potrivit Agerpres.

"Negocierile pentru a se alătura UE pot dura ani sau decenii. UE a avut întotdeauna criterii stricte de aderare şi este evident că în acest moment nici Ucraina şi nici (Republica n.r.) Moldova nu îndeplinesc aceste criterii", a declarat reporterilor, Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorinţa UE de a demonstra sprijinul pentru aceste ţări. Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE şi, din moment ce trăim pe acelaşi continent cu UE, desigur că urmărim îndeaproape acest lucru", a adăugat el.

La un summit joi, liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei Rusiei, dar nu au putut cădea de acord asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din cauza opoziţiei Ungariei.

Peskov a spus că Ungaria nu este o ţară pro-rusă, dar că Rusia este impresionată că Budapesta este pregătită să-şi apere interesele.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a estimat de asemenea că unda verde dată Kievului şi Chişinăului de UE, care a acordat şi statutul de candidat Georgiei, are ca scop "să facă rău Rusiei".

Te-ar putea interesa și: