A început admiterea de vară la UBB Cluj. Aproape 28.000 de locuri pentru viitorii studenți

 

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că a început admiterea pentru cele aproape 28.000 de locuri pe care le scoate la concurs în această vară.

"Aproape 28.000 de locuri sunt scoase la concurs, începând de luni,15 iulie 2024, pentru cei care doresc să se înscrie la programele de licenţă, master şi doctorat ale Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). UBB scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă şi 2.300 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 169 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 25 se alocă pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială, în timp ce alte 201 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara graniţelor ţării", se arată într-un comunicat trimis, luni, de UBB.

Potrivit sursei citate, cei care vor să se înscrie la programele de master ale UBB au la dispoziţie, în această sesiune de admitere, 3.583 de locuri la buget şi 6.024 de locuri la taxă. Un număr de 238 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, 25 locuri sunt alocate pentru candidaţii cu dizabilităţi, iar 25 locuri sunt alocate pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială. De asemenea, 83 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara graniţelor ţării.

"Candidaţii pot alege între cele 257 de programe de licenţă (învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă), respectiv cele 219 de programe de master (învăţământ cu frecvenţă sau frecvenţă redusă).Pentru admiterea în anul universitar 2024-2025 UBB propune patru specializări noi la nivel licenţă: trei specializări la Facultatea de Matematică şi Informatică (Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba engleză; Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba maghiară; Inteligenţă artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză) şi una la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (Servicii şi politici de sănătate publică - 3 ani, cu frecvenţă, în limba română)", se mai arată în comunicatul UBB.

În acelaşi timp, candidaţii la master au la dispoziţie patru programe noi de studiu- la Facultatea de Litere (Studii şi cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research - 2 ani, cu frecvenţă - în limbile română, chineză, coreeană, japoneză), Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (Health Economics - 2 ani, cu frecvenţă - în limba engleză, respectiv Management bazat pe date - 2 ani, cu frecvenţă, în limba maghiară) şi Facultatea de Istorie şi Filosofie (Securitate globală şi politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies - 2 ani, cu frecvenţă - în limba engleză).

Numărul locurilor bugetate puse la dispoziţia candidaţilor la studiile doctorale este, în acest an, de 315 cărora li se vor adăuga locurile cu taxă. Din cele 315 locuri bugetate, 149 sunt locuri cu bursă, 5 locuri sunt destinate românilor de pretutindeni, 2 sunt alocate pentru candidaţii de etnie romă şi alte 4 pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României.

În cadrul UBB sunt organizate 31 de şcoli doctorale care asigură atât o abordare disciplinară, cât şi interdisciplinară, a celor 32 de domenii acreditate.Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 şi 31 iulie 2024, iar calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor şi perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăţi ale UBB.

Te-ar putea interesa și: