Furnizori de curent încarcă facturile cu consumuri estimate foarte mari. E o formă de escrocherie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că furnizorii de energie electrică încarcă facturile românilor la curent prin consumuri estimate, aceasta fiind o practică înșelătoare pentru care trebuie aplicate amenzi. El de asemenea a spus că legea poate fi schimbată pentru a interzice estimările abuzive de consum.

 "Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă pe care l-am pățit eu, pe care l-am văzut și pe alte facturi. Există anumiți furnizori care au și distribuție, care am văzut ca trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare, practic iau niște bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor. Îi rog pe cei de la ANRE și pe cei de la ANPC să se verifice aceste lucruri. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenți, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru așa ceva. Mi se pare că este o înșelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică" a declarat Virgil Popescu, miercuri seară, la B1TV.

Întrebat cum ar putea fi corectată această practică, ministrul a explicat că Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) și Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pot aplica amenzi, iar legea poate fi schimbată, astfel încât să interzică estimările abuzive de consum de energie electrică.

"Poate fi și o chestiune de intervenție a ministerului mai brutală în legislație, în așa fel încât să-i obligăm să nu mai factureze estimări. Să trecem în lege cuvânt cu cuvânt acest lucru, să nu mai treacă estimări care sunt mai mari decât consumurile din perioadele precedente similare. Este o practică înșelătoare, ANPC-ul poate să intervină, dar și ANRE-ul poate să intervină și să dea amendă la nivelul cifrei de afaceri, pentru că încalcă reglementarea", a mai spus ministrul Energiei.

Te-ar putea interesa și: