În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, practicianul in insolventa, Paul Dieter Cîrlănaru a vorbit despre procedura insolvenţei.
La ce trebuie sa ne raportăm atunci când este vorba despre această procedură?
“Este important să ne gândim că acest mecanism reprezintă de fapt un mecanism de protecție a tuturor persoanelor implicate. Insolvența este un mecanism specific economiilor de piață, libere, care vine să reglementeze ce se întâmplă când o situație nu se mai poate rezolva în mod amiabil.
Este adevărat că foarte puține companii au reușit să parcurgă această procedură legală până la finalitatea ei. Insolvența a fost și este pentru multe companii de fapt finalul drumului și procedura pentru care acestea sunt lichidate. Nu trebuie să vedem acest lucru că fiind un rezultat negativ, pentru că într-o economie de piață este necesar să ai un mecanism care să elimine periodic din economie acei jucători care nu sunt eficienți din punct de vedere economic. Falimentul este și el un proces natural și scopul lui, lichidarea în sine este acela de a acorda o egalitate de șansă tuturor celor care au de încasat de la societatea respectivă, de a-și recupera sumele și de a crea un mediu egal între ei. Acesta este de fapt scopul”, a explicat practicianul în insolvenţă la NapocaFM.
Paul Dieter Cîrlănaru a precizat ca, legea dă posibilitatea şi debitorului şi creditorului să recurgă la procedura insolvenţei.
“Prin ce se caracterizează evoluția în domeniul acesta este că dacă la început el se raporta strict la un considerent material, astfel de datorii neplătite reprezentau de fapt o prezumție, că dacă nu ai capacitatea să plătești o datorie în termen de câteva luni ești deja într-un termen de insolvență. Asta venea din zona creditorilor. Creditorii puteau cere deschiderea procedurii și o puteau obține dacă aveau o astfel de datorie. Pe de cealaltă parte este societatea care ar putea accesa această procedură. Lucrurile au tot început să evolueze în zona în care să ne uităm mai mult la prevenție și la momentul oportun în care să ceri ajutorul. Problema și motivul pentru care foarte multe companii nu reușeau să ajungă în faza în care să aibă o soluție viabilă era tocmai faptul că veneau foarte târziu la a cere o soluție. Din acest motiv se încurajează să îți declari această stare din timp. Indiferent cine cere deschiderea procedurii odată ce ea se deschide avem o situație de egalitate. Toate plățile se opresc pentru a proteja atât compania, cât și pentru a proteja creditorii. Este adevărat însă că odată ce avem această situație a datoriilor există un anumit set de priorități. În cazul nostru se pune accest foarte mult pe creditorii care au garanții mobiliare sau imobiliare, vorbim aici de instituțiile care finanțează și după aceea mai avem o prioritate, a salariaților. Apoi bugetul de stat are o prioritate și apoi vin ceilalți creditori”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru.
Practicianul în insolvenţă a declarat că, procedura este întotdeauna administrată de un tribunal.
“Procedura este întotdeauna administrată de tribunalul de pe raza sediului unde se află compania. Procedura este reglementată de către un judecător, în față deschiderii el deja desemnează un practician în insolvență care să administreze procedura și apoi toate care vin sunt analizate în cadrul dosarului de către practician sub supravegherea judecătorului”, a declarat practicianul in insolventa.
Care este rolul practicianului în insolvenţă?
“Practicianul în insolvență are un rol format din mai multe componente. Esenţial este însă faptul că, rolul practicianului este acela de a se asigura că procedura se îndeplinește conform legii, pentru că aceste reguli nu sunt inventate pentru a reprezenta niște piedici procedurale, ci pentru a asigura protecția tuturor părților implicate. În acest rol răspunde față de judecător. Dupaia are un rol de a restructura, are posibilitatea să propună măsuri care să conducă atât la restructurarea și salvarea businessului, cât și la obținerea resurselor necesare pentru a acoperi datoriile”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru la NapocaFM.