Prognoza Comisiei Europene confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun

Prognoza de vară a Comisiei Europene confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun. 

"A fost publicată prognoza de vară a Comisiei Europene şi aduce noi veşti bune pentru ţara noastră. Comisia Europeană a revizuit semnificativ prognoza de creştere economică pentru România în 2021, la 7,4%. Această estimare este cu 2,3 puncte procentuale mai mare faţă de prognoza din primăvară, de 5,1% şi plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, urmată de Irlanda, cu 7,2%. Totodată, estimările Comisiei Europene indică o creştere economică de 4,9% pentru ţara noastră în anul 2022. Aceste prognoze confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun, însă materializarea acestora depinde de menţinerea unei atitudini de echilibru şi prudenţă în privinţa cheltuielilor publice, dar şi de valorificarea fondurilor europene aflate la dispoziţie. Aşadar, ajustarea fiscal bugetară asumată de România presupune în continuare eforturi susţinute de consolidare fiscală", a scris Nazare, miercuri, pe pagina sa de Facebook, potrivit AGERPRES. 

Performanţa economiei româneşti a fost solidă în primul trimestru din 2021. PIB-ul a crescut în ritm trimestrial cu 2,8%, sprijinit în principal de consumul privat şi de investiţii. În contrast, exporturile nete au fost semnificativ negative, reflectând cererea externă slabă şi întreruperile din lanţul de aprovizionare, apreciază Executivul comunitar.

Economia României ar urma să crească cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, un nivel mai ridicat decât se estima în primăvară, datorită performanţei mai solide decât se previziona a PIB-ului în primul trimestru din 2021, a semnalat Comisia Europeană.

Investiţiile vor rămâne solide în perioada 2021-2022, sprijinite atât de sectorul public cât şi de cel privat. Continua creştere a comenzilor sugerează că activitatea industrială se va extinde în următoarele luni. Exporturile ar urma să se îmbunătăţească în linie cu redresarea principalilor parteneri comerciali ai României, dar contribuţia exporturilor nete la creştere ar urma să rămână negativă în perioada 2021-2022, avertizează CE. Avansul economiei româneşti va continua în 2022, deşi într-un ritm mai lent, conform AGERPRES. 

Te-ar putea interesa și: