Eugen Rădulescu: Sistemul bancar se confruntă cu două probleme structurale. VEZI care sunt acestea

Şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naţionale a României, Eugen Rădulescu a precizat că, sistemul bancar se confruntă cu două probleme structurale, care pot fi rezolvate doar într-un termen lung.

"Avem în sistem două probleme structurale pe care nu le rezolvăm decât într-un termen ceva mai lung. Prima este o bancabilitate redusă, care persistă de decenii şi care survine pe fondul unei subcapitalizări cronice a agenţilor economici. Suntem într-o situaţie paradoxală în care avem întreprinderi sărace, deţinute de acţionari bogaţi. Cum am putea rezolva acest lucru: nu ştiu dacă am putea s-o facem cu zăhărelul sau printr-o formulă de coerciţie. Probabil că o formulă combinată între cele două, numai că eu unul, ca economist, nu pot să admit că un agent economic care are capital negativ distribuie dividende. Nu numai că încalcă Legea 31 din 1990, una dintre cele mai longevive legi în România, dar încalcă un principiu economic de bază: vorbim despre capitalism şi aici este vorba despre capital", a menţionat Eugen Rădulescu, la "ZF Bankers Summit'21", conform AGERPRES.

A doua problemă structurală, potrivit acestuia, este "ponderea ridicată a creanţelor sistemului bancar faţă de stat".

"În mai 2021 eram la cifra de 24,8% din active, cea mai ridicată pondere din Uniunea Europeană. Suntem urmaţi de Polonia, Ungaria şi Croaţia. Asta nu este de bine pentru că, pe de o parte, se manifestă un efect de evicţiune a sistemului privat şi, în al doilea rând, băncile care au acordat credite mari statului cu maturitate lungă vor avea un risc de dobândă semnificativ în momentul în care vor creşte ratele de dobândă. Cât despre profitabilitate, aici avem o percepţie publică greşită care spune că băncile sunt foarte bogate, băncile au profituri înalte. Nu e chiar aşa. Rata de rentabilitate a scăzut de la 12,2% în 2019 la 8,7% în 2020 şi este cu mult mai scăzută decât cea medie din economie care este 14,3% în iunie 2020. Am avut o creştere a creditării datorată programelor guvernamentale în mod special în ultimul trimestru al anului trecut, dar sunt de acord că nu de aici este îmbunătăţirea situaţiei creditării, ci din faptul că există mai multă încredere în cum evoluează lucrurile", a susţinut Rădulescu, conform AGERPRES.

Pe de altă parte, el a afirmat că în sistemul bancar rata de credite neperformante în luna mai era de 3,91%, ceea ce înseamnă undeva la categoria de risc intermediar potrivit standardelor Uniunii Europene, înregistrându-se o scădere semnificativă faţă de 13,5% în 2015 şi 6,4% în 2017, ceea ce arată că "lucrurile se ameliorează şi din acest punct de vedere."

Eugen Rădulescu a adăugat că în martie 2021 doar 29,1% din credite erau în valută, faţă de aproape 55% în 2008.

Totodată, raportul dintre credite şi depozite a scăzut constant de la 123% în 2008 la 67% în martie anul curent, a precizat Rădulescu, subliniind că "diminuează riscurile activităţii bancare şi ne face mult mai puţin vulnerabili la ceea ce se întâmplă în afară".

Te-ar putea interesa și: