Se reiau lucrările la Podul Porțelanului

Licitația pentru Podul Porțelanului s-a finalizat.

“Comunicarea trebuie făcută până în 15 aprilie 2022. Cred că este același câștigător ca la podul Oașului – Răsăritului”, a spus viceprimarul Dan Tarcea, la ZIUA LIVE.

Este vorba despre firma bucureșteană Freyrom SA, filiala din România a Grupului francez FREYSSINET, care se ocupă din 1996 de construirea și reabilitarea lucrărilor de transport rutier și feroviar: poduri, tuneluri, stabilizări de pământuri.

"Soluția găsită este oprirea fundației cu 2 metri înainte de stratul de sare. Valoarea nouă a podului este de 8.8 milioane de lei, restul sumei se referă la lucrări conexe. Creșterea se datorează scumpirii prețurilor materialelor de construcție și a modificării legislației de mediu și ape din 2020. De asemenea, s-a modificat suprastructura, pentru a ridica presiunea de pe talpa fundației. Am mai avut o constrângere majoră legată din cauza liniei de înaltă tensiune, unde a trebuit intervenția regândită. Am reconfigurat interesecțiile din zonă și am introdus piste de biciclete, lucruri care anu au fost prevăzute în proiectul inițial. De asemenea, în zonă au apărut clădiri cu 400 de apartamente, deci și mai multe mașini, care nu erau în 2017", arată proiectanții, potrivit Ziua de Cluj. 

Lucrările la Podul Porțelanului au fost sistate în urma descoperirii unui zăcământ de sare. În ședința din octombrie a Consiliului local s-au aprobat noile estimări de costuri, aproape triple dață de cele inițiale. Proiectul de pe strada Porțelanului prevedea realizarea a două poduri peste Someș, unul care înlocuiește vechea structură care traversa râul și care urmează să fie folosit de pietoni și bicicliști (recepționat în 25.02.2021, pe care acum trec mașinile) și unul destinat automobilelor, cu două benzi, cu o lungime de 62 de metri și o lățime de 10,8 metri. Trotuarele vor fi de 1,2 m lățime pe ambele laturi. Se va amenaja şi o pistă pentru biciclete. Lățimea va fi de 10,8 m.