Peste 4.000 de părinți au apelat serviciul ALOPEDI în primele trei luni din 2022

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii care gestionează serviciul de call-center ALOPEDI - 0364917, au realizat o analiză a activității derulate în trimestrul întâi al acestui an prin intermediul proiectului dedicat sfaturilor medicale pediatrice.

„Toți părinții care au apelat ALOPEDI au beneficiat, într-un timp scurt, de sfaturile utile ale specialiștilor care deservesc acest serviciu de telemedicină, în funcție de simptomatologia descrisă. Este de apreciat faptul că în peste 73% din cazuri problema a putut fi soluționată telefonic, fără a mai fi necesară deplasarea la spital sau la cabinetul medical, mai ales în această perioadă în care prevenția și respectarea regulilor de distanțare sunt extrem de importante”, a declarat Președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

ALOPEDI - 0364917 a fost apelat în primele trei luni ale anului 2022 de către 4.301 de părinți. Marea majoritate a apelurilor, 3.166, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora trebuie să se adreseze medicului.

Cel mai frecvent motiv de apelare rămâne febra, în cazul a 1.078 de copii. De asemenea, problemele respiratorii au fost cauza unui număr de 1.023 de apeluri, dintre care 275 pentru copii care erau deja diagnosticați cu COVID-19, iar vărsăturile, diareea și durerile abdominale au însumat 507 apeluri.

Medicii care deservesc serviciul de call-center pentru urgențe pediatrice ALOPEDI – 0364917 reamintesc părinților că febra este un răspuns al organismului și necesită tratament în cazul în care influențează starea generală a copilului. Medicamentele antipiretice se pot administra fără prescripție medicală, dar părinții trebuie să fie atenți la doza administrată din fiecare preparat, doza corespunzătoare greutății fiind marcată pe flacon sau în prospect, să respecte numărul de doze și intervalul de timp precizat pe prospect și să nu administreze medicamente la care copilul este alergic. Febra însoțită de alterarea stării generale, apărută la copilul mai mic de trei luni, febra care durează mai mult de trei zile, sunt situații în care copilul trebuie evaluat față în față de către medic.