Filmele europene nominalizate la Premiile Gopo, în acest weekend pe TIFF Unlimited

Cele cinci filme nominalizate la categoria Cel mai bun film european, la a 16-a ediție a Premiilor Gopo, vor fi difuzate online pe platforma TIFF Unlimited în weekend-ul 8-10 aprilie.

Filmele pot fi vizionate gratuit timp de 24 de ore de la momentul difuzării. Ulterior, unele titluri vor fi disponibile exclusiv pentru abonați.

A 16-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care premiază creatorii din industria de film din România, va avea loc pe 3 mai, la Teatrul Național din București, și va fi transmisă în direct pe unlimited.tiff.ro.

Lista tuturor nominalizărilor poate fi consultată pe premiilegopo.ro.

Program filme 8-10 aprilie:

Vineri, 8 aprilie

20:00 Adio, proștilor! / Adieu les cons

r. Albert Dupontel | Franța

Cu: Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié, Jackie Berroyer, Philippe Uchan

O comedie care trece pe nesimţite de la un gen la altul și atinge subiecte grele pe un ton reconfortant. După ce află că este grav bolnavă, o coafeză decide să își caute copilul pe care l-a abandonat pe când avea doar 15 ani. În hățișul birocratic pe care trebuie să-l parcurgă, se intersectează cu un funcționar aflat pe punctul de a ceda psihic și cu un arhivist nevăzător vivace.

6 premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu, în 2021

22:00 Încă un rând/ Another Round

r. Thomas Vinterberg | Danemarca

Cu: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe

Mads Mikkelsen e sublim în această tragicomedie despre patru profi de liceu care se dedică unui experiment ce scapă de sub control. Ei testează teoria care spune că o anumită concentraţie de alcool în sânge ne-ar deschide mintea către lumea înconjurătoare, stimulându-ne creativitatea...

Zeci de premii, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

Sâmbătă, 9 aprilie

20:00 Traducătorii/ Les traducteurs

r. Régis Roinsard | Franța, Belgia

Cu: Olga Kurylenko, Alex Lawther, Sidse Babett Knudsen, Patrick Bauchau, Riccardo Scamarcio, Lambert Wilson, Eduardo Noriega

Un thriller cu hackeri și traducători de literatură - improbabilă alăturare -, dar palpitant pusă în scenă. Nouă traducători angajați să traducă mult-aşteptatul volum final al unei trilogii de succes sunt închiși într-un buncăr luxos. Când primele zece pagini ale manuscrisului apar pe internet, experiența se transformă în coșmar. Hoțul e printre ei?

22:00 Annette

r. Leos Carax | Franța, Mexic, SUA

Cu: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg, Devyn McDowell, Angèle

Los Angeles. Doi îndrăgostiți într-o lume glamourous: un stand-up comedian și o cântăreață de operă. Adorați de public și media, ei par să formeze un cuplu în egală măsură fascinant și stabil. Doar că apariția primului lor copil, Annette, o fetiță cu un destin exemplar, le va da amândurora viața peste cap. „Un film fantezist care atacă cele mai prețuite fantezii ale culturii noastre. Complet ireal și complet real” - The New York Times

Premiul pentru regie, Cannes 2021

Duminică, 10 aprilie

20.00 Portretul unei femei în flăcări/ Portrait de la jeune fille en feu

r. Céline Sciamma | Franța

Cu: Noémie Merlant, Adèle Haenel

1770. Marianne este o pictoriță angajată să picteze potretul lui Héloïse, o tânără aristocrată întoarsă de curând de la mănăstire, pe care o așteaptă un mariaj nedorit. Héloïse se opune destinului și refuză să pozeze. De aceea, Marianne va fi nevoită să o picteze în secret. Introdusă în cercul ei ca însoțitoare, ea o privește.

Premiul pentru Cel mai bun scenariu și Queer Palm, pentru cea mai bună producție LGBTQ, Cannes 2019; 9 nominalizări la Premiile César.