Rectorul UBB, Daniel David a fost ales membru al Academiei Române

 

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a fost ales membru (corespondent) al Academiei Române , Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie, potrivit unui anunț al universității. Conform UBB, tot în acest an, rectorul a fost inclus între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în domeniul „psihologie clinică”.

Adunarea Generală a Academiei Române a decis, miercuri, prin vot secret, alegerea unui număr de şase membri corespondenţi.

Potrivit Biroului de comunicare al Academiei Române, noii membri corespondenţi ai prestigiosului for sunt:

  • Daniel-Ovidiu David (Secţia de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie);
  • Simion Aştilean (Secţia de ştiinţe fizice);
  • Dan-Grigore Timotin (Secţia de ştiinţe matematice);
  • Alexandru Babeş (Secţia de ştiinţe biologice);
  • Petru Urdea (Secţia de ştiinţe geonomice);
  • Daniel Condurache (Secţia de ştiinţe tehnice).

PROUD of UBB!

Felicitări rectorului universității noastre, prof. univ. dr. Daniel David, ales astăzi ca membru (corespondent) al Academiei Române (Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie). Acest an universitar i-a adus recent și statutul de membru al Academia Europaea (the Academy of Europe) și includerea între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în domeniul psihologie clinică (mai ales științe cognitive clinice) în toată cariera și între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în toate domeniile științei în anii 2019/2020/2021 (Stanford-Elsevier by Scopus).

De asemenea, felicitări profesorului emerit UBB Șimion Aștilean, ales tot azi ca membru (corespondent) al Academiei Române (Secția de Științe Fizice). Și profesorul Aștilean este inclus între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în domeniul fizicii aplicate (mai ales nanoștiințe/nanotehnologii), considerându-i-se toată cariera (Stanford-Elsevier by Scopus)”, se arată în postarea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai, a adresat, pe blogul personal, un mesaj de mulțumire membrilor Academiei Române și și-a asumat responsabilitatea noului rol.

Astăzi, 26 octombrie 2022, am primit vestea bună că, la propunerea Secției de specialitate (Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie), am devenit membru (corespondent) al Academiei Române, prin votul Adunării Generale a Academiei.

Eu cred că sunt mulți colegi care de-a lungul timpului sau în prezent ar fi meritat/ar merita să atragă atenția Academiei Române. Voi avea grijă să stimulez acest lucru, astfel încât vârfurile din psihologia românească să se regăsească într-o formă sau alta și în activitățile Academiei Române.

„Evident, noul statut de membru al Academiei Române completează în final aceste demersuri de construcție, deschizând însă și roluri noi pe care le voi asuma probabil în Secție, în Institutul Academiei (Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”) și în alte zone unde psihologia din Academie are nevoie de suport, în funcție de nevoile Secției/Academiei. Văd aceste roluri în strânsă legătură cu mediul universitar/academic și profesional, psihologia românească, dincolo de divergențe inerente, dar uneori poate prea publice, fiind mereu unită în construcții mari și în ideea că născându-se odată cu psihologia internațională trebuie să rămână constant conectată cu cele mai bune standarde și practici internaționale”, declară Daniel David pe pagina lui personală.