Prognoza ANM pentru 15 aprilie – 13 mai. Cum va fi vremea în minivacanța de Paște

 

Prognoza ANM pentru intervalul 15 aprilie – 13 mai 2024 le permite românilor să știe cum va fi vremea de Florii și de Paște, iar veștile venite din partea meteorologilor par bune.

Asta, în condițiile în care vremea devine tot mai caldă, astfel că iarna pare că e de domeniul trecutului, cel puțin pentru multe luni. Așadar, specialiștii ANM vorbesc deja despre o primăvară și o vară cu temperaturi mult peste media obișnuită din aceeași perioadă a anului. Partea proastă e că nu vor lipsi nici ploile, așa cum e obișnuit pentru primăvară.

15 aprilie – 22 aprilie

În prima săptămână a intervalului menționat, specialiștii ANM transmit că ”valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale”.

Meteorologii vorbesc, așadar, de temperaturi mai ridicate chiar și cu 4,5 grade Celsius în anumite zone ale țării. Cât despre precipitații, acestea vor fi excedentare la nivelul întregii țări, mai ales în zona montană. Așadar, românii care au plănuite drumeții la munte în finalul lunii aprilie ar trebui să se pregătească pentru ploaie.

22 aprilie – 29 aprilie

În a doua săptămână a intervalului menționat, meteorologii anunță că ”temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice”. Specialiștii ANM vorbesc despre temperaturi mai ridicate chiar și cu 1 grad Celsius față de cât e normal.

Cât despre ”regimul pluviometric”, aceasta va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Așadar, ploi în unele zone ale țării, însă nimic ieșit din comun. Cu toate acestea, mulți români ar face bine să aibă umbrelele în apropiere, în caz că e nevoie de protecție împotriva ploii, în special în perioada Floriilor.

29 aprilie – 6 mai

Probabil cea mai așteptată prognoză este cea din săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024, când creștinii din România vor sărbători Paștele. Iată, așadar, conform specialiștilor ANM cum va fi vremea de Paște. Vestea e bună pentru că meteorologii anunță temperaturi mai ridicate comparativ cu aceeași perioadă a anului, mai exact cu 1,5 grade Celsius.

”Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și sud-estice”, transmis specialiștii ANM. Cât despre ploi, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toată țara.

6 mai – 13 mai

Meteorologii ANM au analizat și săptămâna din mijlocul lunii martie, mai exact 6 – 13 mai, iar aici temperaturile vor fi în media normală pentru această lună. ”Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale”, transmit specialiștii ANM.

Cât despre nivelul pluviometric, aceasta ”va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice”. Așadar, în sudul României sunt șanse ca ploile să dea mai mari bătăi de cap locuitorilor din aceste zone, însă doar pentru o perioadă de timp.