Mircea Abrudean, la Green Energy Forum Bistriţa: “Un proiect de lege important în domeniul energiei din ultimii ani. A fost adoptată legea energiei eoliene offshore”

Secretarul General al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, este prezent vineri, 12 aprilie, la Bistriţa, la Green Energy Forum. În cadrul evenimentului a anunţat că săptămâna aceasta, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră Decizională, a adoptat în plen unul din cele mai importante proiecte de lege în domeniul energiei din ultimii ani, fiind vorba despre legea privind energia eoliană offshore.

“Marţi, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră Decizională, a adoptat în plen unul din cele mai importante proiecte de lege în domeniul energiei din ultimii ani, este vorba de legea privind energia eoliană offshore, proiect de lege iniţiat de către Ministerul Energiei. Îl felicit pe colegul meu, domnul Sebastian Burduja. Prin acest proiect de lege România a făcut un pas important în direcţia promovării energiei regenerabile în ţara noastră, adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României. Este un demers vital în asigurarea independenţei şi rezilienţei energetice a României, fiind totodată şi o asumare făcută de ţara noastră prin PNRR.

Pentru operaţionalizarea investiţiilor în energia eoliană offshore Ministerul va demara în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii un studiu de specialitate în baza căruia vor fi pregătite procedura de concesiune, activităţile de explorare, construcţia centralelor electrice offshore şi exploatarea acestora. În baza acestui studiu, până la 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025, actele subsecvente prin aplicarea legii urmând ca Ministerul să iniţieze procedura competitivă de atribuire a contractelor de concesiune”, a transmis Mircea Abrudean.

Secretarul General al Guvernului a precizat că Green Energy Forum este un eveniment important, pentru că aduce mediul privat mai aproape de administraţiile publice.

“E clar că avem o viziune comună. E clar că mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Poate că viziunea României este una îndrăzneaţă. Proiectele României se pot realiza doar împreună cu mediul privat. E foarte important să avem astfel de evenimente, să avem cât mai multe oportunităţi de a asculta ceea ce mediul privat propune, ideile inovatoare vin din mediul privat, iar noi avem datoria, obligaţia să încercăm să le punem în practică”, a mai explicat Mircea Abrudean.

Green Energy Forum are drept scop promovarea dezvoltării durabile și a energiei regenerabile, aducând împreună lideri și specialiști pentru a discuta și implementa soluții pentru un viitor mai curat și mai durabil.

Evenimentul oferă participanților instrumentele esențiale pentru a face față provocărilor actuale din industria energiei verzi. Prin prezentările de ultimă oră, discuțiile și soluțiile practice, participanții vor fi echipați cu cunoștințe și resurse pentru a promova, dezvolta și implementa proiecte sustenabile și inovatoare.​

DETALII despre eveniment AICI.