Jurnaliști, AMENDAȚI pentru că au filmat în Parcul Național Apuseni

Realizatorii emisiunii „Natură și Aventură” au fost împiedicați să filmeze în Parcul Natural Apuseni și ulterior  au fost sancționați cu o amendă usturătoare de 5.000 de lei.

Jurnalistul Dan Păvăloiu a relatat pe contul său de Facebook cronografia evenimentelor petrecute în 3 noiembrie în zona Glăvoi din Parcul Național Apuseni și abuzurile săvârșite de directorul Parcului.

"Acest material este despre ticăloșie. Acum vreo 12 ani am făcut o emisiune „Natură și Aventură” în Parcul Natural Apuseni. Am filmat munți de gunoaie și de rumeguș. Zeci de gatere și construcții ilegale de beton în Padiș, sau suprafețe imense despădurite. După difuzarea materialului am primit un telefon de la Alin Moș, directorul Parcului care mi-a cerut în mod imperativ ca pe viitor să-i solicit aprobare de filmare scrisă și echipă de rangeri care să ne însoțească.

Ceea ce nu știe însă Dl Moș este faptul ca acest lucru nu se va întâmpla niciodată în ceea ce mă privește pentru că pe domeniul public, inclusiv cel dintr-un Parc natural, televiziunea publică are dreptul (și chiar obligația) de a filma și a informa cetățenii fără a fi restricționată sau „ghidată” de către cei presupuși a fi în culpă. La 2 ani după incidentul de mai sus ne-au blocat accesul pe Someșul Cald, în zona Ic Ponor, închizându-ne bariera în nas."

"Ieri,( 3 nov 2021) împreună cu regizorul Dan Curean am decis că vremea frumoasă și debitul scăzut al apei ar fi un bun prilej sa revenim în Apuseni  pentru filmări noi, la programul  „Natură și Aventură”,  în zona Glăvoi – Cetățile Ponorului, impreuna cu o echipă de speologi din Oradea, Beiuș și Băița. Echipa de explorare s-a reunit în fața barierei din Glăvoi și am decis să cărăm echipamentul greu (lumini profesionale, acumulatori, hrană, neoprene, camere, aparatură foto ) cu mașina mea până la derivația către Cetăți din drumul forestier. Aveam nevoie de tot acest suport tehnic pentru a realiza povestea din spatele unei fotografii artistice, având ca personaj un renumit fotograf orădean. Drumul e însă închis cu o barieră care poate fi ocolită (și chiar este, conform urmelor de anvelope) prin stânga. Cu mașina încărcată până la refuz cu bagaje și doi oameni din care unul de 69 de ani am parcurs în circa 7 minute dus- întors distanța de 1,5 km până la bifurcație. Restul echipei a făcut drumul pe jos."

Este surprinzătoare mobilizarea de forțe venite le pont pentru a sancționa jurnaliștii. Trei rangeri și 2 jandarmi au apărut  "la pont" în mai puțin de 10 minute.

"La întoarcere, la circa 100 de metri de barieră ne-au așteptat (evident, veniți „la pont”) 3 rangeri ai PNA însoțiți de 2 jandarmi.  M-am legitimat și după o discuție telefonică a rangerilor cu dl Alin Moș, s-a întocmit proces verbal de contravenție pentru suma de 5.000 lei. Nu discut acum despre oportunitatea, legalitatea sau validitatea amenzii care oricum va fi contestată pentru semnalizare și informare defectuoasă, precum și pentru .... ilegalitatea funcționării administrației Parcului care a depășit de mulți ani data până când trebuia să prezinte planul de management. Problema principală este alta. Când am terminat  semnarea procesului verbal, am fost informat de rangeri că „astăzi, tu nu filmezi nimic în parc!”. Am plecat să parchez mașina și m-am grăbit să mă reîntâlnesc cu colegii care începuseră deja să care echipamentul către pestera. Aceștia au fost ajunși din urmă de rangeri pe traseul turistic, opriți și legitimați. Ne-au comunicat clar că nu avem voie să filmăm"

Conform regulamentului Parcului NU există specificată interdicția de a filma în zonă. Există doar o listă cu tarife pentru filmări sau fotografii cu scop comercial.

"Conform regulamentului Parcului, nu exista nicăieri specificată interdicția de a filma  in zonă. Există doar o listă cu tarife pentru filmări sau fotografii cu scop comercial, al cărui formular de solicitare este absent de pe site. La întrebarea noastră dacă o filmare pentru un program de televiziune cu scop de promovare a patrimoniului natural  pe postul public de televiziune din România este cu scop comercial, reprezentanții Parcului nu au știut să răspundă. Și nici nu au cum să răspundă fiindcă răspunsul este evident. Așadar deși nu există o interdicție de a filma (conform propriului Regulament) am fost împiedicați să o facem printr-un ordin abuziv al conducerii . 

Pentru a nu escalada o situație ce risca să degenereze am întrerupt filmările și am revenit  la mașini. Am fost însoțiți pe tot parcursul traseului de 3 (din cei 11 rangeri ai parcului) împreună cu 2 jandarmi. Așadar un sfert din personalul parcului a fost mobilizat pentru întreaga zi de către conducere ca să ne supravegheze, într-o încercare evidentă de intimidare și împiedicare a exercitarii profesiei.  Menționez că filmările nici măcar nu vizau aspecte negative (oh da, atât de prezente) ci popularizarea turistică a zonei. Nu pot să nu mă întreb ce încerca să „acopere” conducerea Parcului prin aceasta acțiune ilegala și abuzivă ?

Am o oarecare idee și de aceea în zilele următoare voi reveni cu echipa de filmare în parc. E  o promisiune fermă... În cazul în care vom fi împiedicați din nou să filmăm, vom  fi  pregatiti sa probăm acest comportament ilegal cu un material video frumos cu intervenția autorităților (mă rog, Parcul nu este nici măcar autorizat legal) într-un act de informare publică. În încheiere îi rog pe toți cei care cunosc aspecte negative pe care conducerea parcului are interesul de a nu le face publice, să ne informeze", a precizat jurnalistul Dan Păvăloiu pe contul său de Facebook.