În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Cuculis Adrian a vorbit despre situaţia sistemului sanitar din România.
Acesta a precizat că, sistemul sanitar din România a avut întotdeauna probleme.
“De la noi din spitale nu poți să mai scoți infecțiile. Este imposibil. Toți medicii ne spun că peste tot există infecții nosocomiale, nu facem noi niciun fel de diferență. De fapt la noi este diferența că noi nu mai scăpăm de infecții și omoară oamenii în spitale. Avem cel mai clar exemplu de la Colectiv. Nu am înțeles niciodată de ce suntem atât de delăsători, pentru că la un moment dat un membru al familiei va ajunge acolo. Dacă ai luat o infecție intraspitalicească este considerată ca fiind un act de malpraxis. În 2021 a hotărât Înalta Curte că dovada că ai luat acea infecție din spital nu trebuie să o mai faci tu, trebuie să o facă spitalul că nu ai luat-o dacă vrea să se apere într-un fel sau altul. Partea juridică este implementată la noi în țară cu realitatea din teren”, a declarat Cuculis Adrian.
Cum au ars patru spitale din România?
Avocatul a vorbit despre incendiile de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ (2020), de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș (2021), de la Spitalul din Constanţa (2021) şi de la Spitalul Victor Babeș (2021).
“Oamenii se vor intreba cum au ars patru spitale din România. În mod întâmplător sunt angrenat în cele patru dosare. La Matei Balş, la Victor Babeş, la Spitalul din Piatra Neamţ şi la Spitalul din Constanţa. Foarte simplu au ars. Ei nu au fost în stare să pună un aer condiţionat în încăperile respective să recircule aerul. Recircularea aerului se face prin deschiderea geamului. Evident că dacă tu scoţi detectoarele de supraoxigenare a încăperii din prize, unele nu funcţionează, altele dau erori la citire şi faci ventilarea manuală şi ai şi prize scoase din perete, toate lucrurile duc la incendii. Avem un raport care ne spune de exemplu, că pompierul a fost acolo, s-a uitat, a constatat un şir lung de nereguli, după care a plecat. Pompierul ar fi avut puterea să închidă activitatea în secţia respectivă. Ar fi avut puterea să decidă că acolo nu se va mai face nicio internare”, a spus avocatul Cuculis Adrian.
Ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ după ce s-a produs incendiul?
“La Piatra Neamț s-au făcut licitații publice pentru achiziționarea de echipament pentru pompierii angajați să combată incendiile. S-au cumpărat haine de tip doc pentru pompieri, cască tip pompier care se topește la incendiu. Dacă mâine ar lua iar foc spitalul ar topi pompierii în incendiu. Toate spitalele care au secții ATI sunt în aceeași situație. Mai puțin un singur spital din București”, a declarat Cuculis Adrian la NapocaFM.
Foștii manageri ai Spitalului din Piatra Neamț sunt acuzați de ucidere din culpă în dosarul incendiului din noiembrie 2020, când 15 persoane au murit. O premieră judiciară pentru România. Managerii spitalului nu au asigurat ventilația saloanelor pentru a preveni izbucnirea incendiului, dezastru provocat de o candelă aprinsă de o asistentă medicală la căpătâiul unui muribund. În cazul incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, procurorii au început urmărirea penală față de managerii de spital care s-au aflat la conducerea unității sanitare.