Florin Bercean: Ne înșelăm dacă credem că facem reformă în sport și investim 1 milion de euro. Franța are buget de 30 de milioane de euro

Invitat în cadrul emisiunii, Lecția de sport de la Napoca Live, antrenorul de judo, Florin Bercean a explicat care sunt problemele sistemului românesc de educație fizică și sport.

„În România avem 200 de cluburi. Franța are 5000. Noi astăzi în România avem două Centre Olimpice de pregătire pentru cadeți și juniori și Franța are 23 de centre. Acesta este doar unul dintre exemple. Noi avem un buget de 1 milion de euro și francezii au doar de la Stat 30 de milioane de euro. Să ne dăm seama cu cine trebuie să concurăm”, a exemplificat Florin Bercean.

El a precizat că în școli lipsesc orele de educație fizică și sport.

„Dacă credem că facem reformă în sport și investim un milion de euro ne înșelăm. Atâta timp cât în România ora de educație fizică nu există, la școală nu se mai face ce trebuie, nu se dezvoltă, nu se promovează dorința de a face mișcare. Trebuie să începem să înțelegem că făcând sport înseamnă că îți funcționează și creierul altfel”, a spus antrenorul de judo.

Florin Bercean a explicat că Ministerul Educației și Ministerul Sportului ar trebui să se întâlnească și să discute toate aceste probleme.

„Cei care ne conduc trebuie să facă ceva. Așteptăm o nouă orientare a sportului. Cred că va fi o ușoară ajustare. Problema între Ministerul Sportului și Ministerul Educației nu se rezolvă. Nici nu se întâlnesc. Abia aștept să văd ce se va întâmplă”, a mai spus Florin Bercean.

Antrenorul de judo a mai precizat la Napoca Live și faptul că a luat parte la câteva întâlniri la Ministerul Sportului, însă nicio idee propusă nu a fost pusă în practică.

„Actuala conducere a Ministerului Sportului ne-a chemat. Suntem la stadiul în care și-au notat în agendă ideile pe care le-am avut. Problema este de punere în practică. Tot ce se întâmplă în școală, peste tot se întâmplă din cauza politicului. Sunt decizii care trebuie luate chiar dacă nu ne plac. Dacă o decizie este corectă trebuie să ne supunem indiferent dacă ne place sau nu. Asta înseamnă democrație”, a declarat Florin Bercean.