Expoziția „Contrapunct” la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 3-20 noiembrie 2022, expoziția „Contrapunct” a artistului Radu Comșa

Deschiderea oficială va avea loc joi, 3 noiembrie 2022, de la ora 18.00, în prezența prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Radu Comșa, artist expozant, Tudor Scripor, inventatorul noului alfabet tactil al culorilor, și dr. Dan Breaz, în calitate de curator al acestei expoziții.

„Contrapunct” reprezintă realizarea, pentru prima dată în plan mondial, a unui proiect artistic care să pună în aplicare cea mai recentă invenție brevetată la nivel internațional și premiată cu medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva, din anul 2019.

 Este vorba despre un proiect expozițional interdisciplinar, care aduce în dialog limbajul artistic al picturii și obiectului prin extensia cromatică Scripor, care completează alfabetul Braille cu reprezentarea universală a culorilor. Selecția curatorială urmărește nu doar contextualizarea creațiilor artistului Radu Comșa în privința legăturilor pe care le stabilește cu patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, ci și transpunerea acestora în noua extensie a alfabetului Braille, inventată de către Tudor Paul Scripor. Cercetarea vizuală a artistului Radu Comșa a vizat, pe de o parte, o muncă artistică de reinventare a propriilor opere în noul limbaj conceptualizat de către Tudor Scripor, iar pe de altă parte o muncă de reinventare a unei opere emblematice din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Este vorba despre lucrarea „Călărețul albastru” a artistului Hans Mattis-Teutsch, reprezentant prestigios al avangardei istorice românești. Rezultatele sincretice ale unor viziuni estetice remarcabile, acelea ale lui Hans Mattis-Teutsch și Radu Comșa, vor putea fi admirate începând cu data de 3 noiembrie și din punct de vedere tactil.

Noile lucrări obținute, urmând regulile exprimărilor în relief specifice standardizării noului limbaj tactilo-grafic, Scripor, au echivalat tonurile culorilor închise cu adâncimea, iar tonurile culorilor deschise cu diferite trepte de înălțime, rezultând surprinzătoare obiecte tridimensionale. Prin urmare, putem vorbi nu doar de o „copiere” sau „traducere” a limbajului vizual prin cel tactil, ci și de o reinventare a sa, prin conceperea unor volumetrii cu o insolită semnificație cromatică.

Proiectul are o importantă funcție educativă, care accentuează asupra incluziunii persoanelor cu dizabilități, cărora li se oferă astfel accesul la o experiență estetică inaccesibilă până acum pentru nevăzători. Acest proiect oferă, de asemenea, accesul persoanelor fără dizabilități de vedere la o informație estetică restituită la un nivel senzorial niciodată vizat până în prezent, propunându-ne prin noul alfabet tactil al culorilor, extensie a alfabetului Braille, o incursiune cu adevărat originală în două universuri culturale care păreau, până de curând, imposibil de echivalat.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 20 noiembrie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.