Activiștii de mediu folosesc moduri noi de a protesta. Care este mesajul din spatele acțiunilor lor?

În luna octombrie, grupurile de activiști s-au folosit de demonstrații nonviolente pentru a atrage atenție guvernelor. Ei spun că ceea ce cer este simplu: oprirea exploatării de uleiurilor petroliere și gazelor.

Unul dintre grupurile din spatele acestor manifestații se numește „Just Stop Oil”. Ei doresc oprirea tuturor proiectelor englezești de exploatare petrolieră, de gaze și de cărbuni. Activiștii susțin că s-au săturat să „ceară frumos”. În momentul de față, Regatul Unit are aproximativ 50 de proiecte de extragere și prelucrare de combustibili fosili.

Industria petrolieră din întreaga lume a contribuit dintotdeauna masiv la poluarea mediului înconjurător. Apele de suprafaţă şi subterane, pânza freatică, solul şi aerul au fost afectate grav de-a lungul timpului de industria de petrol şi gaze, a cărei deviză a fost mereu „profit maxim cu cheltuieli minime“.

„M-am alăturat campaniei Just Stop Oil astăzi, deoarece pentru mine, aceste acțiune directe nonviolente par să fie singura opțiune”, a declarat Helen Redfern, în vârstă de 57 de ani și bunică a patru copii.

Printre acțiuni se numără oprirea traficului pe mai multe străzi din Londra, aruncarea cu supă de roșii peste o lucrare celebra a pictorului Van Gogh sau aruncarea cu un tort în statuia de ceară a regelui Charles al III-lea. Alte manifestații s-au petrecut și în Germania și Italia, unde oamenii s-au lipit de opere celebre de artă apaținând lui Sandro Boticelli sau Nicolas Poussin.

„Recunosc că acțiunile noastre par ridicole. Sunt de acord, sunt ridicole. Dar nu vrem ca toată lumea să arunce cu supă de roșii pe picturi. Ceea ce vrem este să începem o conversație, astfel încât să putem pune întrebările care contează”, a declarat Phoebe Plummer, activistă în vârstă de 21 de ani.

Cea mai recentă acțiune de activism s-a petrecut ieri, la Berlin, unde două femei purtând veste portocalii s-au lipit de unul din stâlpii de metal ce susţin scheletul unui dinozaur cu o vechime de peste 60 de milioane de ani şi au afişat un banner pe care scria: "Dar dacă guvernul nu controlează situaţia?". Cele două au susținut că le este frică de viitor pentru următoarele generații.

"Rezistenţa paşnică este mijlocul pe care l-am ales pentru a ne proteja copiii de ignoranţa mortală a guvernelor", a spus Solvig Schinkoethe, activistă în vârstă de 42 de ani.

Cele două activiste fac parte din organizația "Ultima generaţie", care la începutul acestei luni a aruncat cu piure de cartofi pe sticla care protejează tabloul lui Claude Monet "Căpiţe de fân", expus în muzeul Barberini, Potsdam.

Cu siguranță semnele de „rezistență civilă”, așa cum le spun activiștii, au atras atenția lumii și a guvernelor, fiind unele dintre cele mai evidente campanii de până acum., iar pentru activiști, atragerea atenției este ceea ce contează.