După 1 ianuarie 2021 persoanele care au cazier nu vor mai putea intra în Marea Britanie

Regulile se aplică deja cetățenilor non-UE, dar acestea vor fi extinse și pentru alte categorii de persoane, odată ce va înceta libertatea de mișcare în Regatul Unit ca urmare a ieșirii din UE. 

„Pentru prea mult timp, regulile UE ne-au forțat să primim în țară infractori periculoși din străinătate, care abuzează de valorile noastre și ne amenință stilul de viață. Marea Britanie va fi mai sigură mulțumită unui control mai ferm și mai corect la graniță, unde infractorii din străinătate vor fi supuși acelorași reguli, indiferent de naționalitate”, a declarat ministrul britanic de Interne Priti Patel, conform unui comunicat al ministerului.

Interdicția de intrare pe teritoriul Marii Britanii se va aplica următoarelor categorii de cetățeni UE: 

  • Infractori care au o condamnare de cel puțin un an de închisoare
  • Infractori care au o condamnare mai mică de un an de închisoare, în cazul cărora Ministerul de Interne face o evaluare a întregului cazier penal și verifică dacă au legături de familie în UK
  • Cetățeni UE care nu au fost condamnați la închisoare, dar care au comis acte de hărțuire sexuală, de exemplu, sau al căror comportament se consideră că este împotriva binelui public
  • Cetățeni UE care au o condamnare de orice fel în ultimele 12 luni și vor să intre pe teritoriul marii Britanii pentru prima dată.