Directorul Aeroportului ucrainean Kherson, la Aviation-Event 2022 CLJ: Înțelegem că trebuie să ne apărăm singuri teritoriul

Directorul Aeroportului Kherson International (KHE) din Ucraina, Vitaliy Kucheruk se află la Aviation-Event 2022 CLJ, o conferinţă internaţională realizată în colaborare cu Aviation-Event Conference, platformă specializată în organizarea unora dintre cele mai prestigioase conferinţe de aviaţie de la acest moment, pe plan european.

El a vorbit despre situația din primul oraș cucerit de ruși, Kherson. În data de 2 martie rușii au preluat controlul orașului.

Vitaliy a precizat că din cauza războiului a fost dificilă deplasarea la Cluj.

„A fost un drum greu. Am avut șansa de a scăpa. Tot orașul e ocupat, iar toți angajații sunt încă acolo. E ocupat și tot timpul se trage cu rachete și se duc lupte. După această perioadă de pandemie s-au investit mai mult de 30 de milioane de euro în Aeroportul Kherson, însă, între timp, a fost atacat și bombardat oficial de 12 ori. Credeau că vom ceda ușor teritoriul. Avem 33 de regiuni în țară. 23 de centre regionale. Până acum au ocupat doar unul. A fost o mare greșeală a lui Putin. El credea că armata sa va fi primită cu pâine și sare, dar nu s-a întâmplat așa”, a explicat Vitaliy.

Directorul International Airport Kherson a fost întrebat care este situația celor 170 de angajați ai aeroportului său.

„Sunt toți în casele lor, se chinuie să supraviețuiască. Bineînțeles, nu beneficiază de salariu. Principala lor preocupare, acum, este să găsească mâncare. Stau în cozi, așteaptă să primească alimente. Astăzi sunt cartofi, mâine morcovi, niciodată nu e la fel. Trupele rusești nu lasă ajutoarele umanitare să intre în oraș”, a declarat Vitaliy, pentru Napoca Live.

El a spus că ei au înțeles că trebuie să își apere singuri teritoriul și că NATO nu vrea să intre în conflict cu Rusia.

„Suntem foarte recunoscatori întregii lumi libere care ne ajută. Majoritatea orașelor au fost atacate. Au murit civili. Mai mult de 200 de copii au murit. România e parte a NATO, iar țările care fac parte din Alianța Nord-Atlantică nu luptă cu Rusia. Înțelegem că trebuie să ne apărăm singuri teritoriul. Cerem României să ne ajute să închidem spațiul aerian furnizându-ne echipamente de luptă anti-aeriană. Ne adresăm mai multor țări, precum Bulgaria, Polonia, Slovacia să ne ajute cu echipamente pentru a face față războiului”, a declarat Vitaliy.

Întrebat fiind dacă este afectat de legea marțială din Ucraina și dacă este nevoit să se întoarcă în Ucraina, aceasta a spus că trebuie să se întoarcă, pentru că nu vrea să fie altundeva în afară de țara lui. El a precizat că trebuie să fie în Ucraina, să își apere țara.

Aviation-Event 2022 CLJ este unul dintre cele mai importante evenimente de aviaţie din România şi în plan european în 2022, iar în cadrul acesteia se vor aborda aspecte deosebit de importante pentru aviaţia civilă din România, se vor analiza problemele actuale ale aviaţiei din Europa de Est şi modul în care este afectată industria de profil în actualul context geopolitic, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor. Acesta reuneşte profesionişti din domeniul aviaţiei civile de la nivel internaţional, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale relevante şi directori de companii aeriene şi de aeroporturi din Europa şi din România.