Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj devine capitala aviaţiei europene şi găzduiește, în premieră absolută în România, conferinţa internaţională Aviation-Event 2022, în colaborare cu Aviation-Event Conference, platformă specializată în organizarea unora dintre cele mai prestigioase conferinţe de aviaţie de la acest moment, pe plan european.
Evenimentul va avea loc în 31 martie. Acesta reuneşte profesionişti din domeniul aviaţiei civile de la nivel internaţional, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale relevante şi directori de companii aeriene şi de aeroporturi din Europa şi din România.
Conferinţa internaţională este unul dintre cele mai importante evenimente de aviaţie din România şi în plan european în 2022, iar în cadrul acesteia se vor aborda aspecte deosebit de importante pentru aviaţia civilă din România, se vor analiza problemele actuale ale aviaţiei din Europa de Est şi modul în care este afectată industria de profil în actualul context geopolitic, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.
Privilegiul de a găzdui Aviation-Event 2022 CLJ, vine ca urmare a statutului dobândit de către Aeroportul Internațional Cluj în ultimele două decenii, respectiv – model de bune practici și un aeroport de referinţă din sud-estul Europei şi premiul acordat în anul 2021, de către ACI Europe, pentru cel mai bun aeroport din Europa sub 5 milioane de pasageri pe an.
Printre speakerii deja confirmați în cadrul Aviation-Event 2022 CLJ se regăsesc: Vasile Dîncu - Ministrul Apărării Naționale al României, Luis Felipe de Oliveira, Director General - ACI World, Jozsef Varadi - CEO Wizz Air, Rafael Schvartzman - Vicepreședinte regional Europa, IATA, Michael Kerkloh - Membru al Consiliului de Supraveghere, Lufthansa, Vitaliy Kucheruk, Director General al Aeroportului Internaţional Kherson (Ucraina), Nicolae Stoica, Director General - Autoritatea Aeronautică Civilă Română și Adrian Cojoc, Director General - Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA.
De asemenea, în deschiderea evenimentului, Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi, Comisia Europeană, va transmite un mesaj video adresat participanților la conferință.
“Aeroportul Internaţional Cluj este locaţia cea mai potrivită pentru acest eveniment de mare anvergură care reuneşte zilele acestea elita aviatiei europene. Datorită managementului deschis şi vizionar care a obţinut rezultate incontestabile şi a transformat Aeroportul Internaţional Cluj în aeroportul cu cea mai dinamică şi spectaculoasă dezvoltare din Europa de Sud-Est, este astăzi, aici, posibilă organizarea acestui eveniment de amploare. Am început discuţiile despre acest proiect în urmă cu peste un an, în Germania. Atunci am stabilit că este nevoie de o platformă. O platformă pentru industria aviaţiei. Această conferinţă ar fi trebuit să aibă loc în 7 decembrie, anul trecut, dar din cauza Covidului şi a evenimentelor din Europa a fost replanificată pentru primăvara aceasta. Nu se punea problema ca această conferinţă să fie amânată pentru a doua oară şi cred că vorbesc în numele mai multor persoane. Această conferinţă trebuia neapărat să aibă loc”, a declarat Marcel Riwalsky, CEO Aviation-Event.
De asemenea, Directorul General Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo a declarat că oraşul Cluj-Napoca va fi capitala aviaţiei europene în data de 31 martie 2022.
“Acest eveniment prestigios reuneşte peste 150 de participanţi, lideri mondiali ai industriei aviaţiei civile din peste 20 de ţări, reprezentând 10 companii aeriene şi respectiv 25 aeroporturi din ţară şi din străinătate. Conferinţa va fi o bună ocazie de a dezbate realităţile deosebit de complexe ale aviaţiei civile din acest moment. Împreună cu participanţii la conferinţă vom avea ocazia să stabilim aspecte foarte importante legate de dezvoltarea Aeroportului Internaţional Cluj. Totodată, vor exista consultări privind strategia de dezvoltare a aeroportului, consolidarea destinaţiilor existente şi deschiderea de noi destinaţii”, a declarat David Ciceo.
Eveniment susţinut de: Asociaţia Aeroporturilor din România, BCR, SITA, Banca Transilvania, Lagardere Travel Retail, NTT Data, Menzies Aviation România, Best Value Duty Free, Campeador Inn, Grand Hotel Italia, Hotel Paradis, Autoklass, Alis Holidays, Romania Shuttle, Crama Chateau Vartely, Crama Ciumbrud şi Crama Balla Geza.