Președintele CJ Cluj, despre comasarea alegerilor, la Napoca Live: Era singura soluție. Decizia a fost una înțeleaptă

Comasarea alegerilor era singura soluție pentru a nu exista în acest an o luptă în Guvern, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, la o emisiune de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureșan.

“Era logică comasarea alegerilor. Toți și-au dat seama până la urmă. Din septembrie până în decembrie să faci 4 rânduri de alegeri cu 30 de zile campanie electorală era imposibil. Oamenii care au opțiuni de vot merg indiferent. Era singura soluție pentru a nu transforma anul acesta și într-o luptă în Guvern. Imaginați-vă ce ar fi însemnat dacă PSD și PNL s-ar fi certat în lunile următoare legat de alegerile europarlamentare. S-ar fi ales praful de această guvernare, care oricum nu este cea mai reușită.

Măcar acum guvernarea merge liniștită până în septembrie, când vom avea alte alegeri. Aș spune că decizia de a comasa a fost înțeleaptă. Din punctul meu de vedere, cele două mari partide sunt parte la bunele și relele guvernării din moment ce au guvernat împreună. Nu poți să vii acum să dai vina pe celalalt. Se întâmplă și în alte țări. Este și o intenție de a contracara ascensiunea partidelor extremiste. Imaginați-vă o țară condusă de o alianță între AUR și SOS. România are nevoie de stabilitate. Din punct de vedere al comasării, poate nu este ceea ce și-ar fi dorit tot electoratul PNL, dar este formula optimă de compromis politic pe care o faci atunci când țara nu are alte soluții. Din punctul meu de vedere, nu sunt soluții pentru România cele două partide: AUR și SOS. Și din toamnă s-ar putea găsi o soluție pentru ca PSD și PNL să-și asume guvernarea pe mai departe. Cele două partide ar putea să-și asume o listă comună și la parlamentare”, a declarat Tișe.

Întrebat despre posibilitatea unui candidat comun al PSD-PNL la alegerile prezidențiale, Tișe a precizat că “în România, oamenii doresc să voteze o persoană pe care ei o vor, și nu o persoană negociată de partide în forma unei coaliții politice. Există și această posibilitate teoretică. Vom vedea. La nivel de analiză și variantă de lucru poate fi orice posibil. Însă, la președinția unei țări e mai delicat, pentru că s-a demonstrat că oamenii doresc ca ei să stabilească câștigătorul. E mai dificil aici ca ambele partide să meargă cu un candidat comun”.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ.

PSD și PNL au ajuns la un acord privind comasarea alegerilor. Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale, a anunţat săptămâna trecută, Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, Preşedinte al Senatului.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna septembrie, iar cele generale în luna decembrie, a declarat Premierul Marcel Ciolacu, Preşedintele PSD. Ciolacu a aminitit că în trecut şi PSD şi PNL au mai luat astfel de decizii politice şi aşa a putut intra România în UE şi NATO.

Te-ar putea interesa și: