Orban bun de plată. Premierul, obligat să achite 446 lei pe zi până la repunerea în funcție a fostului subprefect de Cluj

Tribunalul Cluj a decis că premierul Ludovic Orban este bun de plată pentru refuzul de a-l repune în funcția de subprefect pe Györke Zoltán.

Györke Zoltán și-a recâștigat în instanță, în luna iulie a acestui an, repunerea în funcția de subprefect al județului Cluj. Printr-o sentință definitivă, Curtea de Apel Cluj a stabilit că Györke a fost numit, în mod nelegal, prin aplicarea mobilității, în funcția publică de inspector guvernamental. Deoarece premierul Ludovic Orban nu a pus însă în aplicare sentința instanței, Györke Zoltán a deschis un nou proces. Magistrații  Tribunalului Cluj au decis azi sancționarea premierului cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere. 

"Astăzi, 12.11.2020 Tribunalul Cluj a admis cererea mea și a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă. Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020. Având în vedere rolul Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției României, în 20.08.2020 i-am transmis domnului președinte Klaus Iohannis un memoriu prin care l-am informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României și l-am rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile. Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată. Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției europeane a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești", susține Györke Zoltán într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Te-ar putea interesa și: