Parlamentul Olandei a votat împotriva aderării României la Schengen. Rareş Bogdan: Este o palmă pe care România o primește și nu mai trebuie să accepte asta

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat joi, într-o declaraţie pentru AGERPRES, eurodeputata olandeză Sophia in'T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

''Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc'' acest lucru, a declarat Sophia in'T Veld potrivit Agerpres.

În Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliţie pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) şi Uniunea Creştină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coaliţie condus de premierul Mark Rutte (VVD).

Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat că aceasta este o palmă pe care România nu trebuie să o mai accepte.

„Este o palmă pe care România o primește și nu mai trebuie să accepte să primească această palmă dată, pentru că de 32 de ani tot primim palme.

În momentul acesta, Parlamentul de la Haga este în totală opoziție cu Parlamentul European, unde 86% din totalul membrilor Parlamentului European - reprezentanții a 500 de milioane de cetățeni europeni - au hotărât că România este pregătită cu cea mai largă majoritate a unei rezoluții adoptate vreodată în Parlamentul European pentru România în 15 ani”, a arătat Rareș Bogdan, potrivit Digi24.

Europarlamentarul PPE face apel la firmele din România să pună, la rândul lor, presiune asupra partenerilor lor de afaceri olandezi pentru a cere aderarea României la Schengen. „Să nu uităm, pe teritoriul României acționează 22.000 de firme olandeze, așa că invit inclusiv mediul de afaceri românâensc partener cu aceste 22.000 de firme să ne ajute în această presiune.

Nu vreau să cred că România astăzi va abandona lupta, nu vreau să cred că România astăzi se va arunca într-un defetism periculos și va înțelege că acea butadă absolut de neconceput - care, din păcate, o avem din istorie -, capul plecat sabia nu-l taie, ar trebui să fie pur și simplu ignorată sau uitată, pentru că în momentul ăsta, capul plecat sabia îl va tăia”, a avertizat europarlamentarul Rareș Bogdan.

Te-ar putea interesa și: