Boc, despre aderarea României la Spaţiul Schengen: Mult a fost, puţin a mai rămas

Parlamentul European a adoptat, marţi, 18 octombrie, o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Rezoluția privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen reconfirmă că așteptările noastre de aderare la Schengen sunt justificate și legitime. Condițiile necesare sunt întrunite. Decizia ar trebui să fie luată”, a transmis Premierul României, Nicolae Ciucă.

Această rezoluție îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

“Mult a fost, puţin a mai rămas. Va fi o componentă tehnică ce va fi probabil anunţată săptămâna viitoare. Mă refer la Raportul Comisiei Independente care a verificat din nou condiţiile care trebuie îndeplinite pentru aderare. Din datele pe care eu le am, ştiu că acest raport este favorabil României. După ce acest raport va fi făcut cunoscut mai rămâne doar dimensiunea politică din Decembrie. Acolo intră în Consiliul European unde România trebuie să câştige unanimitate pentru a câştiga această decizie. Toţi am susţinut aderarea României, indiferent de partidul de care aparţinem. Democraţia presupune diversitate şi libertate. E firesc să fie aşa”, a declarat Primarul Clujului, Emil Boc, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei şi României, fac parte din spaţiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale blocului comunitar european (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Te-ar putea interesa și: