Directorul de Dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a fost numit de Premierul României, Nicolae Ciucă, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
“Începând de astăzi îmi voi desfăşura activitatea în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în funcţia de secretar de stat. Experienţa dobândită în administraţia locală mă va ajuta să fac faţă noilor responsabilităţi.
În ultimii zece ani, am fost coordonatorul programelor cu finanțare europeană în Primăria Cluj-Napoca, perioadă în care municipiul s-a impus pe plan național ca un campion al atragerii de fonduri europene. În acest timp a fost reabilitat aproape integral centrul istoric al orașului, iar flota de transport public a fost înnoită radical, prin achiziționarea a zeci de noi tramvaie, troleibuze și autobuze moderne.
Marile proiecte legate de mobilitate au început să aibă în vedere conceptul de oraş pentru pietoni (walkable city). Investiții majore din aceleași fonduri s-au realizat și în infrastructura educațională și de sănătate, iar unul dintre cele mai mari proiecte urbane „verzi” din România, reamenajarea malurilor Someșului, este în plină derulare.
Tot în această perioadă, Clujul a testat și apoi a consacrat un model național de atribuire a lucrărilor publice de regenerare urbană, prin intermediul concursurilor internaționale de soluții, cu jurii independente.
Cu ajutorul concursurilor internaționale de soluții am pregătit proiecte fanion precum: amenajarea străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente, reamenajarea Cetățuii, parcul Est, parcul Feroviarilor, malurile Someșului, parcul Armatura, extinderea și modernizarea liceului Nicolae Bălcescu etc.
Începând cu 2017, am coordonat Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), o platformă de dialog între cetățeni și administrația locală. CIIC reprezintă o abordare sistematică a principiului co-designului în realizarea unui sistem local de guvernanţă participativă. Prin intermediul CIIC sunt discutate public toate proiectele majore de dezvoltare a orașului. CIIC a fost una dintre piesele-cheie în dosarul care a dus Clujul pe lista scurtă a celor mai inovatoare orașe din Uniunea Europeană, în 2020. De asemenea, programele de extindere și modernizare a spațiilor verzi (Clujul Verde) și de cele de încurajare a mobilității sustenabile, au jucat un rol important pentru intrarea Clujului pe lista celor 100 de orașe participante la Misiunea Comisiei Europene ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, a transmis Ovidiu Cîmpean, pe pagina sa de Facebook.