Iohannis: Forțele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând securitatea spațiului aerian

Președintele României asigură cetățenii de capacitățile Forțelor Aeriene Române cu prilejul Zilei Aviației Române

Cu ocazia Zilei Aviației, Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care arată că Forțele Aeriene Române constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns și securitate în spațiul aerian al României.

”Forţele Aeriene Române au parcurs un amplu proces de modernizare şi consolidare, fiind astăzi o categorie de forţe omogenă, dinamică şi suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni: asigurarea suveranităţii spaţiului aerian naţional, participarea la exerciţii şi misiuni de luptă în context aliat, executarea transporturilor aeriene, inclusiv a celor cu caracter umanitar, participarea la limitarea şi înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale sau ale altor situaţii de urgenţă”, a declarat preşedintele României. 

Preşedintele precizează că pe Flancul Estic al Alianţei se impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaţionalizare, dotate cu mijloace moderne şi capabile să reacţioneze în timp scurt.

„În acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creşterea eficienţei în operaţiunile militare, iar modernizarea Forţelor Aeriene va continua prin achiziţionarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de ultimă generaţie”, spune Klaus Iohannis

Șeful statului a adus un omagiu și generațiilor trecute și a amintit Forțelor Aeriene care își desfășoară în prezent că lor le revine misiunea nobilă de a continua și onora eforturile înaintașilor.

„Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, celebrată odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pe 20 iulie, este un bun prilej de a-i omagia pe cei care au servit sau servesc cu dăruire, curaj şi abnegaţie aviaţia română, civilă sau militară. În această zi, îi comemorăm, cu profundă recunoştinţă şi preţuire, pe toţi aviatorii care au făcut sacrificiul suprem în serviciul „aripilor româneşti”. Totodată, îi omagiem astăzi şi pe pionierii aviaţiei româneşti - Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli - precum şi pe toţi cei care, prin devotament şi implicare, au contribuit la creşterea prestigiului aeronauticii româneşti la nivel internaţional”, spune preşedintele în mesaj. 

„Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, vă mulţumesc pentru profesionalism şi spiritul de sacrificiu! Dumneavoastră faceţi spaţiul aerian românesc mai sigur şi contribuiţi la securitatea frontierelor aeriene ale României, Uniunii Europene şi NATO. Vă îndemn să vă pregătiţi continuu şi să daţi dovadă de aceeaşi dăruire şi devotament în toate misiunile pe care le primiţi. Vă doresc multă sănătate şi succes!”, a mai declarat președintele României cu ocazia Zilei Aviației.

Te-ar putea interesa și: