Judecătorul Cristi Danileț, exclus pentru a treia oară din magistratură. Care a fost motivul?

Judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență, potrivit ordinii de zi soluționate.

Potrivit unor surse din CSM, decizia a fost luată cu un vot strâns de 5 la 4. Judecătorii care au votat pentru excludere sunt Lia Savonea, Simona Marcu, Margareta Țânț, Bogdan Mateescu și Marian Budă. Contra au votat Andrea Chiș, Mihai Bălan, Evelina Oprina și Gabriela Baltag.

”HOTARÂRE Cu majoritate, Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj. În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II a din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu opinie separată în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza II a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiate”, se arată în decizia Secției pentru judecători a CSM din 20 iulie 2022.

Care a fost motivul?

În decizia instanței se precizează că excluderea din magistratură se face pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute în articolul 99 lit. t) teza II a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care face trimitere la „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

Surse din CSM au explicat pentru g4media.ro că judecătorului clujean i s-a reproșat faptul că nu ar fi trecut durata de 30 de zile a măsurii de arest preventiv în minuta deciziei de arestare a trei indivizi suspecți de trafic de droguri. Însă, Danileț ar fi precizat durata în mandatul de arestare propriu-zis și ar fi menționat arestarea pentru 30 de zile în sala de judecată.

Mai apoi, Cristi Danileț a făcut o îndreptare de eroare materială a minutei, dar hotărârea i-a fost desființată de Curtea de Apel Cluj și a trimis solicitarea DIICOT de arestare a suspecților la rejudecare. De asemenea, a dispus eliberarea de îndată a suspecților de trafic de droguri.

Te-ar putea interesa și: