Vestigiile unui oraş comercial antic, descoperite în sudul Ciprului

Vestigiile unui oraş portuar şi comercial antic au fost descoperite în sudul Ciprului în urma unor săpături efectuate de universitatea din Göteborg, Suedia, a anunţat Departamentul de antichităţi din insula mediteraneeană, potrivit AFP.

Situată pe malul Lacului Sărat din Larnaca, în sudul insulei, aşezarea, a cărei suprafaţă este estimată la cel puţin 25 de hectare, datează de la finele Epocii Bronzului şi a atins perioada maximă de dezvoltare între 1.600 î.e.n. şi 1.100 î.e.n., a declarat Giorgos Georgiou, director interimar al Departamentului de antichităţi din Cipru.

''Bogăţia oraşului pare să fi avut la bază producţia de cupru şi negustoria cu culturi apropiate sau îndepărtate'', a mai adăugat el într-un răspuns scris pentru AFP.

Obiectele descoperite cu prilejul lucrărilor de excavare sugerează prezenţa unui centru comercial, a mai precizat el.

În plus, mormintele descoperite în sit în luna iulie de o echipă de la Universitatea din Göteborg, se numără printre cele mai fastuoase descoperite vreodată în regiunea mediteraneeană, potrivit echipei suedeze, scrie Agerpres.

''Având în vedere bogăţia obiectelor funerare, putem deduce logic că este vorba despre monumente regale'', a precizat Peter Fischer, profesor de arheologie şi conducătorul expediţiei, pe pagina web a universităţii.

Mormintele sunt alcătuite din încăperi subterane unde accesul se face printr-un pasaj îngust pornind de la suprafaţă.

''Am găsit peste 500 de obiecte întregi răspândite în două morminte'', a adăugat liderul expediţiei suedeze, care realizează săpături în regiune Hala Sultan Tekke din 2010.

Potrivit lui, circa jumătate din obiectele descoperite au fost importate mai ales din Egipt, Afganistan şi India.

''Mormintele conţin o întreagă serie de obiecte funerare, în special ceramică şi obiecte de decor produse local, precum şi numeroase bijuterii şi alte obiecte importate'', potrivit lui Georgiou.

Au mai fost descoperite şi alte obiecte metalice precum bijuterii din metale preţioase, diademe, pumnale, cuţite, vârfuri de lance şi o oglindă din bronz, a mai spus responsabilul cipriot. 

Sursa foto: gu.se

Te-ar putea interesa și: