Valul de căldură din iunie din Europa a ucis 2.300 de oameni

 

Aproximativ 2.300 de persoane au murit din cauza temperaturilor extreme în 12 mari oraşe europene în timpul valului de căldură severă de la sfârșitul lunii iunie, potrivit unei analize ştiinţifice rapide publicate miercuri, transmite Reuters.

Studiul a vizat 10 zile, respectiv 23 iunie – 2 iulie, în care mari părţi din Europa de Vest au fost afectate de căldură extremă, cu temperaturi care au depăşit 40 de grade Celsius în Spania şi incendii de vegetaţie în Franţa.

Conform studiului realizat de oamenii de ştiinţă de la Imperial College din Londra şi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, din cele 2.300 de persoane estimate că au murit în această perioadă, 1.500 de decese au fost legate de schimbările climatice, care au făcut ca valul de căldură să fie mai sever.

„Schimbările climatice au făcut să fie semnificativ mai cald decât ar fi fost, ceea ce, la rândul său, îl face mult mai periculos”, a declarat Dr. Ben Clarke, cercetător la Imperial College London.

Cele mai afectate orașe europene

Studiul a acoperit 12 mari oraşe europene, inclusiv Barcelona, Madrid, Londra şi Milano, unde cercetătorii au afirmat că schimbările climatice au crescut temperaturile caniculare cu până la 4 grade Celsius.

Milano a fost orașul cel mai afectat în termeni absoluți, cu 317 din 499 decese cauzate de căldură atribuite schimbărilor climatice, urmat de Paris și Barcelona. Londra a avut 273 de decese cauzate de căldură, dintre care 171 au fost atribuite de cercetători influenței umane asupra climei, notează The Guardian.

 Cea mai caldă lună iunie din Europa de Vest

Cercetătorii au utilizat modele epidemiologice consacrate şi date istorice privind mortalitatea pentru a estima numărul de decese, care reflectă decesele în care căldura a fost motivul de bază al mortalităţii, inclusiv în cazul în care expunerea a exacerbat condiţiile de sănătate preexistente.

Oamenii de ştiinţă au declarat că au folosit metode revizuite de colegi pentru a produce rapid numărul estimat de decese, deoarece majoritatea deceselor cauzate de căldură nu sunt raportate oficial, iar unele guverne nu publică aceste date.

La nivel mondial, luna iunie a fost a treia cea mai caldă înregistrată vreodată, după aceeaşi lună din 2024 şi 2023, a declarat miercuri, într-un buletin lunar, Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

De cealaltă parte, în Europa de Vest a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, o mare parte a regiunii confruntându-se cu un „stres termic foarte puternic”, definit prin condiţii care se simt ca o temperatură de 38 de grade Celsius sau mai mult, a precizat Copernicus.

Te-ar putea interesa și: