Experţii UNESCO au recomandat ca Veneţia şi laguna sa să fie adăugate pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol, deoarece Italia nu face suficient pentru a proteja oraşul de impactul schimbărilor climatice şi al turismului de masă, relatează Reuters.
Experţii Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO analizează cu regularitate starea celor 1.157 de situri din patrimoniul mondial al agenţiei culturale a ONU. La o reuniune care va avea loc în septembrie la Riad, un comitet format din 21 de state membre UNESCO va analiza peste 200 de situri şi va decide care dintre ele vor fi adăugate pe lista celor aflate în pericol.
În cazul a aproape 10 dintre aceste situri, experţii recomandă deja ca statele membre să le includă pe această listă, printre care se numără centrul istoric din Odesa, Ucraina, oraşul Timbuktu din Mali şi mai multe situri din Siria, Irak şi Libia, scrie Agerpres.
Alte situri care ar putea fi adăugate pe listă sunt oraşele Kiev şi Liov din Ucraina.
"Rezolvarea unor probleme de lungă durată, însă urgente, este împiedicată de lipsa unei viziuni strategice generale pentru conservarea pe termen lung a bunurilor şi de eficienţa scăzută a unui management integrat, coordonat la toate nivelurile părţilor interesate", a spus UNESCO.
UNESCO a anunţat că măsurile propuse de statul italian sunt "în prezent insuficiente şi puţin detaliate" şi a adăugat că Italia "nu a comunicat în mod susţinut şi concret de la ultima sesiune a Comitetului din 2021, când UNESCO avertizase deja în legătură cu includerea Veneţiei pe lista neagră".
Un purtător de cuvânt al municipalităţii din Veneţia a declarat pentru Reuters că oraşul "va citi cu atenţie propunerea de decizie publicată de Centrul pentru Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO şi va discuta cu guvernul".