Ucraina, UN AN DE RĂZBOI. Zelenski: "Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere: nu un steag alb, ci un steag albastru-galben”

Pe 24 februarie 2022, în zorii zilei, Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat invazia în Ucraina. Pentru liderul de la Kremlin, „operațiunea specială” nu a decurs deloc conform planului – ceea ce ar fi trebuit să dureze câteva zile, cel mult câteva săptămâni, împlineşte astăzi un an.

Invazia Rusiei a început cu zeci de lovituri cu rachete asupra orașelor din toată Ucraina, inclusiv asupra capitalei Kiev. Putin credea că va fi o agresiune pentru capturarea definitivă a regiunilor Donețk și Lugansk din Estul țării, însă operaţiunea specială s-a transformat într-un război total. Au fost atacate şi zone civile din Ucraina, spitale, şcoli sau blocuri.

razboi 5

Sursa: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pagină Facebook

"Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere: nu un steag alb, ci un steag albastru-galben. Nu o evadare, ci o întâlnire. Întâlnirea inamicului. Rezistența și lupta.

A fost un an de durere, regrete, credință și unitate. Și acesta este anul indestructibilității noastre. Știm că acesta va fi un an al victoriei noastre alături de voi", a scris Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe pagina sa de Facebook.

ucraina razboi 3

Sursa: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pagină Facebook

China a făcut publică poziţia sa cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene

Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat astăzi, informează AFP.

În documentul dezvăluit, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare."Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare", se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor."Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile". "Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control".

Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele Unite, scrie Agerpres.

Te-ar putea interesa și: