Spania a fost mult timp o destinație populară pentru cumpărătorii de case de vacanță din afara UE, rezidenții din Regatul Unit, SUA și Maroc venind în număr mare să achiziționeze proprietăți în locuri precum Ibiza, Marbella și Barcelona, scrie The Guardian.
Spania a anunțat că intenționează să impună un impozit de până la 100% pe proprietățile imobiliare cumpărate de cetățeni din state din afara UE, cum ar fi Regatul Unit, cu scopul de a soluționa criza imobiliară din țară.
Măsura a fost una dintre cele 12 prezentate luni de prim-ministrul Pedro Sánchez, într-un moment în care guvernul încearcă să potolească furia crescândă a spaniolilor față de costurile locuințelor, care au crescut mult peste posibilitățile multora.
Sánchez a încercat să sublinieze natura globală a problemei, citând prețurile locuințelor care au crescut cu 48% în ultimul deceniu în întreaga Europă, depășind cu mult veniturile gospodăriilor.
„Occidentul se confruntă cu o provocare decisivă: să nu devină o societate divizată în două clase, proprietarii bogați și chiriașii săraci”, a declarat el în cadrul unui forum economic la Madrid.
Printre măsurile propuse de Sanchez se numără extinderea ofertei de locuințe sociale, oferirea de stimulente celor care renovează și închiriază proprietăți goale la prețuri accesibile și reducerea închirierilor sezoniere.
În Spania, doar 2,5% din locuințe sunt rezervate pentru locuințe sociale, o cifră care se situează cu mult în urma unor țări precum Franța și Olanda a declarat Sánchez.
„Fără precedent”
Planurile guvernului de a lua măsuri drastice împotriva cumpărătorilor străini, din afara UE, au ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
Spania a fost mult timp o destinație populară pentru cumpărătorii de case de vacanță din afara UE, rezidenții din Regatul Unit, SUA și Maroc venind în număr mare să achiziționeze proprietăți în locuri precum Ibiza, Marbella și Barcelona.
Sánchez a descris impozitul de până la 100% ca fiind „fără precedent” în istoria Spaniei.
„Doar pentru a ne face o idee, numai în 2023, rezidenții din afara Uniunii Europene au cumpărat aproximativ 27.000 de case și apartamente în Spania. Și nu au făcut-o pentru a locui în ele, nu au făcut-o pentru ca familiile lor să aibă un loc unde să locuiască, au făcut-o pentru a specula, pentru a face bani din ele, ceea ce noi – în contextul penuriei în care ne aflăm – evident că nu putem permite“, a spus el.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la modul în care va funcționa planul sau când va fi acesta finalizat și trimis parlamentului pentru aprobare.
Având în vedere dificultățile guvernului său de a adopta legi, un analist a sugerat pentru Financial Times că scopul guvernului a fost de a descuraja investitorii imobiliari străini prin crearea de „incertitudine și zgomot” cu o propunere care are șanse mici de a deveni lege.
Problema închirierilor turistice
Lista de măsuri a guvernului vizează, de asemenea, apartamentele pentru turiști. Închirierile pe termen scurt pentru turiști au fost considerate de mult timp vinovate pentru reducerea ofertei de închirieri pe termen lung și pentru excluderea localnicilor de pe piața imobiliară.
Sánchez a declarat că reglementările privind aceste chirii vor fi înăsprite, în timp ce impozitele vor fi majorate. „Nu este corect ca cei care dețin trei, patru, cinci apartamente pentru închiriere pe termen scurt să plătească mai puține taxe decât hotelurile”, a declarat Sánchez.
El a susținut că măsurile sunt necesare pentru a aborda ceea ce a descris ca fiind o discrepanță „insuportabilă” între creșterea prețurilor locuințelor și veniturile gospodăriilor.
„Ne confruntăm cu o problemă gravă, cu implicații sociale și economice enorme, care necesită un răspuns decisiv din partea întregii societăți, cu instituțiile publice în prim-plan”, a adăugat el.